Burse - Fonduri mutuale

Fondurile romanesti sunt rudele tinere si sarace ale Europei

Fondurile romanesti sunt rudele tinere si sarace ale Europei

Click pentru imaginea intreaga

22.08.2007, 18:05 16

Industria locala a fondurilor de investitii este departe de omoloagele sale europene, cu 33 de fonduri investitii si active nete de 250 mil. lei la sfarsitul lunii iulie, fondurilor autohtone de investitii reprezentand un segment infim din media europeana de peste 1.400 de fonduri de investitii si active nete de 270 mld. euro.
Potrivit statisticilor EFAMA, organizatia europeana a fondurilor de investitii, in Europa, mai putin Rusia si Romania, functionau 33.775 de fonduri deschise de investitii cu active totale de peste 6.200 mld. euro in primul trimestru al anului.
In topul clasamentului se situeaza Franta cu 8.122 de fonduri deschise de investitii si active nete de 1.413 mld. euro si Luxemburg, cu 8.059 de fonduri deschise si active de 1.732 mld. euro. Industria fondurilor deschise de investitii din statele Europei Centrale si de Est se situeaza de asemenea peste nivelul de dezvoltare ale industriei locale. In Slovacia functioneaza 62 de fonduri deschise de investitii cu active de 3,3 mld. euro, in Cehia sunt 72 de fonduri deschise cu un total al activelor nete de 5,4 mld. euro. In Polonia, 162 de fonduri totalizeaza active nete de 25 mld. euro.
"Succesul pietei fondurilor deschise de investitii din Polonia a depins de succesul pietei de capital, sprijnita de guvern. Numarul de oferte publice initiale (IPO) a fost considerabil mai mare decat cele de pe piata locala de capital. In plus, guvernul polonez a acordat o bonificatie legislativa prin care a acordat o scutire de impozit timp de doua luni pentru investitorii la fonduri", spune Eugen Voicu, presedintele societatii de administrare Certinvest.
Piata autohtona a fondurilor deschise de investitii va atinge un nivel de dezvoltare comparabil cu cel al statelor europene in urmatorii trei-patru ani, cand, sunt de parere administratorii de investitii, piata va atinge o suta de fonduri deschise de investitii si active de peste 1 mld. euro.
"Un numar de o suta de fonduri deschise de investitii in urmatorii trei-patru ani nu este exagerat. Exista suficient loc pe piata locala pentru fonduri obisnuite, cat si pentru fonduri specializate, cum ar fi fondurile de fonduri sau cele de index", spune Adrian Tudose, directorul executiv al Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv. De aceeasi opinie este si presedintele Certinvest: "E bine sa existe cat mai multe fonduri de investitii, pentru ca astfel industria va castiga mai multa incredere din partea investitorilor".
"Schimbarea majora in industria fondurilor de investitii va veni cand lumea va intelege ca depozitele bancare nu sunt o alternativa viabila de economisire pe termen mediu si lung", mai spune Voicu.
Cu o vechime de peste 10 ani, industria locala a fondurilor deschise de investitii a trecut prin "trauma" colapsului FNI, care a afectat serios comportamentul si increderea investitorilor. Cu toate acestea, fondurile de investitii au cunoscut in ultimii doi ani o rata anuala de crestere de peste 70%.
"E bine ca industria fondurilor de investitii sa creasca cu pasi mici si siguri, dar este nevoie si de un salt mai mare", a conchis Voicu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO