Burse - Fonduri mutuale

FP contestă mutarea Romaero Bucureşti pe ATS

FP contestă mutarea Romaero Bucureşti pe ATS

Autor: Radu Bostan

03.06.2015, 00:03 557

Fondul Proprietatea (simbol bursier FP), care deţine 21% din acţiunile producătorului de componente de avioane Romaero Bucureşti (RORX), a contestat în instanţă decizia acţionarului majoritar, Ministerul Economiei, de a transfera titlurile companiei pe piaţa alternativă, AeRO.

Fondul a fost singurul acţionar care s-a împotrivit mutării acţiunilor RORX pe sistemul alternativ odată cu desfiinţarea pieţei RASDAQ, propunere adoptată în adunarea acţionarilor din 17 februarie cu votul statului, care are 52% din acţiuni, şi ale SIF Muntenia (SIF4), care deţine 25,8%. Având aprobarea pentru a păstra compania pe bursă, ac­ţio­narii Romaero nu au mai luat în discuţie şi varianta de­lis­tării, soluţie care ar fi oferit Fon­dului o ocazie de a se re­trage din ac­ţio­nariatul firmei şi de a încasa nişte bani. Ro­mae­ro are o capitalizare bursieră de 84,3 milioane de lei.

FP are nevoie de lichidităţi pentru programul său de răscumpărări de acţiuni, iar vânzarea participaţiei la Romaero i-ar fi adus în conturi cel puţin 17 milioane de lei, valoarea actuală a pachetului deţinut la producătorul de componente aeronautice. În consecinţă, FP a cerut Tribunalului Bucureşti să anuleze decizia acţionarilor din şedinţa din 17 februarie 2015.

Fondul a promovat insistent ideea privatizării Romaero, susţinând că aceasta ar fi singura soluţie pentru a salva compania de la insolvenţă şi faliment. Propunerea a fost respinsă de Ministerul Economiei.

Romaero nu şi-a publicat situaţia financiară pe anul 2014, însă cele mai recente date disponibile, la primele nouă luni din 2014, arată că cifra de afaceri a companiei a crescut cu 23%, la 58,1 milioane de lei. Rezultatul final a fost o pierdere de 13 milioane de lei. Romaero stă însă pe terenuri valoroase în cartiere scumpe din Bucureşti.

Compania a trecut recent prin schimbări la nivelul conducerii, înlocuind doi dintre membrii Consiliului de Administraţie cu doi membri noi şi alegând un nou preşedinte al boardului, după demisia lui Sorin Encuţescu.

Pe lângă Romaero, Fondul se judecă cu statul şi în cadrul acţionariatului producătorului de echipamente optice IOR Bucureşti (IORB), pe exact aceeaşi temă, contestând transferul pe AeRO. FP deţine 2,8% din acţiunile IOR, cu o valoare de peste 500.000 de lei la preţul actual al titlurilor IORB, şi care ar trebui răscumpărate de companie în eventualitatea delistării. Vânzările IORB şi RORX ar curăţa portofoliul FP de acţiuni ilichide şi mici listate pe RASDAQ.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO