Burse - Fonduri mutuale

Fratii Cristescu vor sa ajunga la 40 de hectare de hale inchiriate la Faur in trei ani

Fratii Cristescu vor sa ajunga la 40 de hectare de hale inchiriate la Faur in trei ani
08.07.2009, 18:16 172

Marius Cristescu, proprietarul parcului Industrial Faur din Bucuresti (FAU), estimeaza ca va ajunge la circa 40 de hectare de hale industriale inchiriate in urmatorii trei ani, de la circa 15 hectare cat are in prezent.
"In ultimul an, suprafata de hale industriale inchiriata din cadrul Faur Bucuresti s-a dublat, ajungand in acest moment la crica 150.000 de metri patrati. In aceasta perioada, majoritatea chiriasilor care au venit au fost investitori straini care iau utilajele din Germania sau alte tari si vin la noi sa inchirieze hale pentru ca este mult mai usor decat sa le construiasca", spune Marius Cristescu, care controleaza Faur Bucuresti prin intermediul Bega Grup.
El a precizat ca in primele sase luni din acest an a investit circa 10 mil. euro in modernizarea halelor la Faur, iar pana la sfarsitul acestui an investitiile vor ajunge la 17-18 mil. euro.
"In ultimii cinci ani am investit circa 70 de milioane de euro la Faur Bucuresti si in viitor vrem sa ne concentram investitiile tot in acest sector de activitate. Pe platforma Faur avem circa 200 de societati cu aproximativ 8.000 de angajati", a declarat Cristescu.
El spune ca la inceputul anului numarul era chiar mai mare, insa pe fondul crizei circa 20% din chiriasi au plecat de pe platforma industriala.
Totodata, chiriile s-au redus anul acesta cu circa un euro pe metrul patrat, pana la circa 3,5-5,5 euro pe metrul patrat in functie de destinatie. Spatiile din proprietatea Faur reprezinta circa 30% din totalul celor detinute de omul de afaceri.
Cifra de afaceri a Faur Bucuresti a urcat anul trecut cu 85%, pana la 31,3 mil. lei (8,5 mil. euro). Profitul companiei s-a majorat in 2008 cu 4,8%, pana la 4,28 mil. lei (1,16 mil. euro).
Pentru acest an, conducerea Faur estima venituri din chirii in crestere cu 30%, de la circa 8 mil. euro anul trecut.
Cele 30 de hectare de teren detinute de Faur in Capitala sunt evaluate in contabilitate la doar 1,1 mil. euro, in timp ce participatia de 48,93% detinuta de companie la firma Pro Faur Invest, care se ocupa cu inchirierea spatiilor din cadrul Faur, este evaluata la 31 decembrie 2008 la 39,8 mil. lei (10,8 mil. euro).
Fratii Marius si Emil Cristescu detin prin intermediul grupului Bega circa 70 de hectare pe platforma industriala de la marginea Bucurestiului din totalul de 90 ha aferente acesteia. Cei doi mai detin prin grupul Bega pe care-l controleaza si alte spatii de hale industriale, in principal in Timisoara, cu o suprafata similara cu cea din Capitala, dar si in Deva sau Cluj.
Compania a derulat recent o oferta de preluare in cadrul careia actionarii minoritari au vandut actiuni reprezentand doar 0,03% din capitalul Faur dintr-un total de 2,58%, carora le este adresata oferta. Actiunile Faur Bucuresti sunt cotate la categoria nelistate a Bursei de Valori Bucuresti, iar firma are o capitalizare bursiera de 17,9 mil. euro.
Societatea Begacom, controlata de cei doi frati Cristescu, detine 46,8% din actiunile Faur Bucuresti, Marius Cristescu controleaza direct 33,94% din capitalul societatii, iar fratele sau Emil Cristescu are o participatie de 16,68% din companie.
Printre firmele detinute de cei doi timisoreni care sunt listate pe Bursa se numara Bega Turism din Timisoara (SCDE), Bega Electromotor Timisoara (ELTR), Bega Minerale Industriale Aghirescu (BMIA), Bega Tehnomet Timisoara (TEHO), care sunt printre cele mai mari companii listate pe piata RASDAQ.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO