Burse - Fonduri mutuale

FT: Fondurile din Est sunt mai sanatoase decat cele din Vest

20.08.2008, 19:11 13

Fondurile mutuale din Europa Centrala si de Est au facut fata mai bine crizei internationale decat corespondentele din Vest datorita apetitutului ridicat pentru investitii caracteristic pietelor tinere, scrie publicatia Financial Times.
Investitorii central si est-europeni au retras din fondurile deschise de investitii 6 miliarde de euro in primul semestru, in timp ce fondurile mutuale din Vest au pierdut un volum semnificativ mai mare de active, respectiv 164 de miliarde de euro.
"Investitorii din Europa de Est prefera sa investeasca in special in pietele de capital autohtone decat in cele din Vest. Pietele fondurilor mutuale din aceasta regiune sunt subdezvoltate si in special orientate inspre plasamente locale", a spus Bella Caridade-Ferreira, editor la publicatia specializata in industria europeana a administrarii de active Lipper Feri.
Cele mai recente date ale Lipper Feri arata ca pietele mature de asset management asemeni Frantei, Italiei sau Spaniei au suferit retrageri masive din fonduri in al doilea trimestru, in timp ce Slovenia, Cehia, Letonia si Romania au incheiat pe plus.
Aproape fara exceptie, economiile est-europene cresc intr-un ritm mult mai rapid decat omoloagele din Vest, accelerand astfel si cresterea veniturilor, a economiilor si investitiilor.
Potentialul ridicat de crestere a industriei fondurilor mutuale din estul Europei nu a lasat indiferenti administratorii internationali, multi dintre acestia fiind prezenti aproape in toate tarile din regiune. Pioneer Investments, KBC sau Raiffeisen fiind doar cativa dintre administratorii care au luat parte la dezvoltarea agresiva a Europei de Est.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO