Burse - Fonduri mutuale

Gabriela Anghelache va conduce inca cinci ani institutia de supraveghere a pietei de capital

Gabriela Anghelache va conduce inca cinci ani institutia de supraveghere a pietei de capital

Click pentru imaginea marita

04.10.2007, 19:44 660

Camerele reunite ale Parlamentului au aprobat ieri, in sedinta comuna, alegerea Gabrielei Anghelache in functia de presedinte al Comisiei Nationale de Valori Mobiliare (CNVM) pentru un nou mandat de cinci ani.
Parlamentul pune capat astfel provizoratului la conducerea institutiei care reglementeaza si supravegheaza functionarea pietei de capital din Romania. Anghelache a fost numita la presedintia CNVM in 2001 pentru o perioada de cinci ani, mandatul sau expirand in iunie 2006, insa Parlamentul i-a prelungit de patru ori mandatul, ultima prelungire expirand la 30 septembrie.
Gabriela Anghelache a fost sustinuta de PSD, intrunind 334 de voturi "pentru" si 7 voturi "impotriva", dupa ce fusese votata in unanimitate de comisiile de buget-finante si economice din cele doua camere ale Parlamentului.
De asemenea, Parlamentul a mai avizat mandate de cinci ani pentru Carmen Negoita, sustinuta de PD, care va prelua functia de vicepresedinte al CNVM de la Dorina Mihailescu, din partea PSD, care a primit mandat de membru simplu al comisiei. Al patrulea membru al CNVM validat ieri este Claudia Catalina Sava, propusa pentru aceasta functie de PC, care o va inlocui pe Ileana Agalopol.
In plen, Carmen Negoita a intrunit 339 voturi "pentru" si 2 "impotriva", Dorina Mihailescu - 336 "pentru" si 5 "impotriva", iar Claudia Sava - 334 "pentru" si 7 "impotriva".
Cei patru membri ai CNVM alesi ieri vor avea mandate pana in 2012. Componenta comisiei este completata de Paul Miclaus, care isi pastreaza postul de vicepresedinte, Bogdan Chetreanu si Victor Eros. Presedintele CNVM a declarat ca unul dintre obiectivele strategice ale Comisiei este transformarea pietei de capital dintr-o piata preponderent speculativa intr-o piata performanta si competitiva, care sa asigure dezvoltarea economiei.
Printre masurile concrete, Anghelache a precizat necesitatea atragerii de noi emitenti si noi investitori la Bursa, precum si sprijinirea operatorilor pietei pentru introducerea de noi produse bursiere. CNVM isi propune ca pana la finele anului sa lanseze o strategie pentru ansamblul pietei de capital, care include bursele si fondurile de investitii.
Posibilele revizuiri ale cadrului legislativ pentru a fi in acord cu reglementarile europene se afla, de asemenea, in vizorul reprezentantilor Comisiei.
Anghelache a precizat printre nerealizari, faptul ca sistemul alternativ de tranzactionare (ATS), destinat companiior care nu indeplinesc conditiile de listare pe o piata reglementata, inca nu a fost implementat la BVB, desi acesta este reglementat prin lege si impus de practica UE.
Una dintre preocuparile presedintelui CNVM este si atragerea de personal calificat si stabil, imbunatatirea relatiilor dintre autoritatea de reglementare si reprezentantii pietei.
Anghelache a precizat ca politica salariala a CNVM a fost stransa multi ani, acesta fiind unul din motivele pentru care multe persoane calificate din cadrul Comisiei au fost atrase de alte entitati ale pietei financiare care le-au oferit salarii mai mari, in conditiile unor responsabilitati mai reduse, veniturile membrilor fiind la aproximativ jumatate fata de cele ale altor autoritati similare din piata, cum ar fi Banca Nationala a Romaniei sau Comisia de Supraveghere a Asigurarilor.
"Am inceput sa ne gandim la acest motiv si sa oferim castiguri salariale comparabile cu responsabilitatile si care sa stabilizeze personalul", a declarat Anghelache.
Potrivit presedintelui CNVM, cei sapte membri ai comisiei castiga circa 140 mil. lei vechi (14.000 de lei, 4.100 de euro) pe luna.
Carmen Negoita, care va prelua functia de vicepresedinte al CNVM din 4 noiembrie, a precizat ca una dintre prioritatile comisiei va fi eficientizarea activitatii de supraveghere, in conditiile in care manipularea pietei este un subiect delicat care ridica probleme.
"Depistarea cazurilor de manipulare si investigarea corecta determina cresterea increderii in piata de capital, si implicit atragerea mai multor emitenti", a spus Negoita.

Anghelache: Privatizarea Automobile Craiova se putea realiza implicand si Bursa

Privatizarea Automobile Craiova se putea realiza combinat, prin atragerea unui investitor strategic si prin piata de capital, a declarat miercuri presedintele Comisie Nationale a Valorilor Mobilire (CNVM), Gabriela Anghelache, la audierile comisiilor parlamentare pentru prelungirea mandatului. Anghelache a explicat ca daca privatizarile s-ar fi realizat prin bursa, piata s-ar fi dezvoltat mult mai mult. "Exista o prevedere statutara. Atunci cand in Guvern se discuta ordonante de urgenta care privesc direct piata de capital sa fim si noi invitati pentru a ne spune cuvantul", a spus Anghelache. Proiectul de lege privind privatizarea Automobile Craiova S.A. catre Compania Ford a fost avizat marti de Comisia economica din Senat, cu doua amendamente tehnice. Contractul de privatizare a Automobile Craiova in limba engleza a fost semnat la 12 septembrie la Salonul International Auto de la Frankfurt, iar cel in limba romana a fost parafat doua zile mai tarziu, la Craiova. Finalizarea tranzactiei este prevazuta pentru 30 ianuarie 2008, potrivit contractului. In document este prevazut, printre altele, ca Ford va plati AVAS 28,5 mil. euro daca va lichida Automobile Craiova in termen de patru ani, ca firma americana nu va putea cesiona actiunile preluate fara acordul AVAS, tot in urmatorii patru ani, si ca AVAS va prelua participatiile actionarilor minoritari la Automobile Craiova in termen de trei luni de la finalizarea privatizarii si le va vinde Ford.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO