Burse - Fonduri mutuale

Gigantul bancar Goldman Sachs coboară ratingul acordat acţiunilor Tesla: Producătorul de maşini electrice a dublat banii investitorilor de la începutul anului

Gigantul bancar Goldman Sachs coboară ratingul acordat...

Autor: Eduard Ivanovici

27.06.2023, 15:17 1762

Acţiunile Tesla (TSLA) sunt pregătite să adopte un trend descendent după o creştere spectaculoasă de circa 120% în 2023, spune gigantul american Goldman Sachs. Recent, banca a scăzut ratingul acordat acţiunilor TSLA la „neutru” şi a declarat că evaluarea a atins un punct maxim ca urmare a raliului de anul acesta, potrivit Business Insider.

Totuşi, Goldman nu a adoptat o poziţie „bearish” (care anticipează scăderi) în ceea ce priveşte perspectivele producătorului de maşini electrice. Banca a scos în evidenţă câteva aspecte pozitive care ar putea susţine pe termen lung ritmul de creştere al societăţii, precum deschiderea unei reţele de încărcare pentru companiile concurente şi potenţiala lansare a unei maşini de 20.000 de dolari.

„Per total, opinia noastră vizavi de Tesla este poziţionată pentru o creştere pe termen lung– ţinând cont de poziţia sa de lider în industria automobilelor electrice şi în piaţa energiei verde – şi se reflectă acum mai bine asupra acţiunilor. Evaluarea este completă”, spune Mark Delaney, analist al Goldman Sachs.

În prezent, Tesla se tranzacţionează la multipli de evaluare mai mari decât alte companii tech de creştere, precum Nvidia şi AMD. Delaney se aşteaptă ca vânzările din T2/2023 să se apropie de estimări, respectiv 450.000 de vehicule, şi adaugă că lansarea unor modele precum aşa-zisul Cybertruck şi noul Model 3 ar putea alimenta în continuare evoluţia companiei.

Totodată, scăderea preţurilor maşinilor s-ar reflecta negativ asupra marjelor de profit ale Tesla şi ar putea afecta pe termen scurt evoluţia acţiunilor. Noul preţ ţintă oferit de Delaney pentru acţiunile TSLA este de 248 dolari pe unitate, ceea ce implică un randament potenţial de 2,9% în funcţie de nivelul actual, deci o creştere de circa 3% a acţiunilor în următoarele 12 luni.

Tesla atinge o evaluare de 755 de miliarde de dolari, după o scădere de 1,6% pe Wall Street în ultimul an. CEO-ul Elon Musk este cel mai bogat om din lume, cu o avere netă de 219 miliarde de dolari, conform Bloomberg Billionaires Index.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO