Burse - Fonduri mutuale

Goldman iese la vânătoare de unicorni în Europa: Companiile tech şi industria energiei verzi deschid oportunităţi de 200 de miliarde de dolari

Goldman iese la vânătoare de unicorni în Europa:...

Autor: Alex Ciutacu

27.01.2021, 16:36 691

Gigantul american Goldman Sachs a ieşit la vânătoare de unicorni în Europa.

Banca de pe Wall Street şi-a construit o reputaţie prin modul în care identifică oportunităţi pe care competitorii au reacţionat mai lent.

Americanii de la Goldman Sachs vor acum să găsească următoare generaţie de companii de tehnologie din Europa care au potenţialul de a atinge evaluări de peste 1 miliard de dolari – numite „unicorni” în lumea de business, potrivit Bloomberg.

Prin această ambiţie, americanii de la Goldman Sachs pot debloca oportunităţi în valoare totală de peste 200 de miliarde de dolari, au declarat Anthony Gutman şi Gonzalo Garcia, cei doi care conduc din 2020 divizia de investiţii a gigantului american pentru Europa, Orientul Mijlociu şi Africa, într-un interviu acordat publicaţiei americane.

„Fiecare dintre echipele noastre observă creşteri în cazul clienţilor din sectorul de tehnologie. (...) Vedem oportunităţi fenomenale de a aloca mai multe resurse şi capital către aceste oportunităţi”, a declarat Gutman.

Numărul unicornilor de tehnologie din Europa a ajuns la aproximativ 200, după o creştere accelerată înregistrată în ultimii trei ani, a subliniat el.

Printre companiile care valorează acum miliarde de dolari şi cu care a lucrat Goldman Sachs încă de când erau startup-uri se numără Eat Takeaway, Ocado Group şi Spotify Technology.

Sectorul a explodat în timpul pandemiei de Covid-19, iar cel mai recent exemplu este Checkout.com, care a devenit cel mai mare startup din Europa după o evaluare de 15 miliarde de dolari.

În prezent, Goldman Sachs lurează la mai multe listări, printre care dealerul auto online Auto1 Group şi retailerul online About You.

„Ne aşteptăm la un an puternic din punct de vedere al listărilor iniţiale de acţiuni în Europa, condus în principal de emitenţi din zona de tehnologie”, a comentat Gutman.

Un alt trend pe care americanii de la Goldman Sachs plănuiesc să îl capitalizeze este reprezentat de tranziţia energetică. Întreaga lume a corporaţiilor se află sub o presiune istorică de juca un rol în combaterea încălzirii globale.

„Există foarte multă susţinere pentru active din zona energiei verzi şi regenerabile. Europa este în fruntea acestei transformări”, a menţionat Garcia.

De la începutul anului, gigantul petrolier francez Total a anunţat că va investi 2,5 miliarde de dolari în Adani Green Energy, după ce gigantul a preluat a achiziţionat un producător de biogaz din Franţa şi o participaţie într-o companie americană din sectorul energiei sustenabile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO