Burse - Fonduri mutuale

Grupul AROBS şi-a dublat cifra de afaceri în primul trimestru din 2023 faţă de T1/2022, la 131 mil. lei. Profitul net a urcat cu 13%, la 19,3 mil. lei

Grupul AROBS şi-a dublat cifra de afaceri în primul...

Autor: Tibi Oprea

30.05.2023, 18:28 605

AROBS Transilvania Software (simbol bursier AROBS), cea mai mare companie de tehnologie listată la Bursa de Valori Bucureşti, a raportat venituri din exploatare la nivel consolidat de 133,2 milioane de lei în primul trimestru din 2023, o creştere cu 113% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, o cifră de afaceri de 131,3 milioane de lei, o apreciere cu 113%, EBITDA normalizată de 25,5 milioane de lei, cu 18% mai mare şi un profit net normalizat de 19,3 milioane de lei, în urcare cu 13%, conform raportului financiar trimestrial publicat la BVB.

„Veniturile înregistrate în primele trei luni din 2023 depăşesc estimările din bugetul de venituri şi cheltuieli la nivel consolidat cu 25%, iar profitul net normalizat depăşeşte cu 13% bugetul aferent primelor trei luni din 2023. Primul trimestru a dat tonul unui an 2023 pe care îl dorim a fi de mare succes. Creşterea înregistrată la nivelul cifrei de afaceri consolidate are la bază mai multe surse, una dintre ele fiind cea organică, Ă 35% a principalei companii din Grup – AROBS Transilvania Software – care continuă să performeze extrem de bine, atât în zona de servicii software, cât şi la nivel de produse. O creştere importantă a fost adusă de specializarea Sisteme Integrate din cadrul AROBS Systems, companie care reprezintă linia de business responsabilă cu implementarea serviciilor hardware şi software, precum şi a produselor software pentru autorităţile contractante din sectorul public. Colegii noştri au contribuit cu 27 de milioane lei la cifra de afaceri aferentă primului trimestru din 2023”, spune Voicu Oprean, fondator şi CEO al AROBS.

Rezultatele financiare ale AROBS aferente primului trimestru din 2023 includ performanţa financiară a SYDERAL Polska, începând cu luna februarie 2023. Compania din Polonia a fost achiziţionată la finalul lunii ianuarie a acestui an.

De asemenea, tot începând cu luna februarie 2023, sunt incluse în consolidare şi rezultatele celor două entităţi din Republica Moldova, AROBS Software şi TrackGPS by AROBS, achiziţionarea acestora fiind finalizată de AROBS la începutul aceleiaşi luni.

„În ansamblu, am avut un început de an foarte dinamic în zona de tranzacţii M&A, care reprezintă un pilon esenţial al strategiei noastre de dezvoltare. Acestea ne permit să ne diversificăm portofoliul de servicii şi produse şi să creştem competitivitatea grupului nostru în domeniul tehnologiei la nivel naţional şi global. Companiile atrase în Grup în primele trei luni ale anului, CDS GPS, SYDERAL Polska şi entităţile din Republica Moldova, AROBS Software şi TrackGPS, reprezintă o sursă importantă a creşterii din T1/2023 şi contribuie la creşterea amprentei geografice ale afacerii şi a diversificării serviciilor şi produselor noastre”, adaugă CEO-ul grupului.

În ceea ce priveşte cifra de afaceri la nivel consolidat, în primele trei luni din 2023, serviciile software au contribuit cu 66%, sistemele integrate cu 21%, în timp ce produsele software au contribuit cu 13%.

Sistemele integrate reprezintă una dintre direcţiile noi de diversificare în grup, compania AROBS Systems fiind responsabilă cu implementarea soluţiilor hardware şi software pentru autorităţi contractante din sectorul public. Această companie are o echipă formată din profesionişti în domeniul digitalizării sectorului public, iar ca expertiză tehnică acoperă integrarea de sisteme complexe şi tehnologii ORACLE, HP, DELL şi Microsoft.

În primul trimestru din 2023, AROBS Systems a finalizat un proiect de achiziţie de soluţii hardware şi software, destinată consolidării bazelor de date necesare funcţionării componentelor Sistemului Informatic Integrat Vamal, generând astfel 21% din cifra de afaceri a Grupului AROBS.

În 2023, AROBS vizează o cifră de afaceri de 421,3 milioane de lei, o creştere cu 40% faţă de 2022, EBITDA de 74,2 milioane de lei, Ă12%, şi un profit net de 45,2 milioane de lei, o apreciere cu 5% comparativ cu 2022.

Rezultatele înregistrate în primele trei luni din 2023 depăşesc bugetul estimat de companie pentru această perioadă. Astfel, cifra de afaceri înregistrată este cu 25% peste estimările companiei pentru primul trimestru al anului, EBITDA normalizată  cu 20% mai mare, iar profitul net normalizat, de 19,3 mil. lei, este cu 11% peste profitul cel bugetat pentru T1/2023.

EBITDA şi profitul net normalizat exclud efectul non-cash generat de programele de Stock Option Plan (SOP) pecare AROBS le implementează la nivelul companiilor din grup şi al amortizării fondului comercial generat din activitatea de M&A.

„Încă de la publicarea rezultatelor aferente pentru anul 2022, am ales să prezentăm si EBITDA normalizată şi profitul net normalizat deoarece acestea oferă tuturor actorilor implicaţi, de la angajaţi la investitori, o perspectivă mai precisă asupra performanţei şi eficienţei operaţionale la nivel de grup, excluzând fluctuaţiile determinate de programele SOP implementate de AROBS la nivelul tuturor companiilor şi de amortizarea fondului comercial”, spune Bogdan Ciungradi, CFO AROBS Grup.

Conducerea AROBS estimează că la nivel global solicitările pentru servicii şi produse software vor continua să fie pe un trend ascendent, companiile şi organizaţiile având nevoie, în continuare, să îşi digitalizeze procesele. Pentru a performa pe o piaţă competitivă, industria de dezvoltare software necesită constant acces la resurse excelente, în număr tot mai mare.

De asemenea, compania consideră că în zona de produse software, precum management de flotă, optimizarea afacerilor, plăţi digitale, soluţii HR, implementarea proiectelor de digitalizare în sectorul public, piaţa va înregistra în continuare creştere, pe fondul provocărilor şi contextului economic şi social din ultimii ani.

AROBS Transilvania Software este listată pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti din decembrie 2021. Compania are în prezent o capitalizare de 880 de milioane de lei, după ce acţiunile s-au apreciat cu 18,8% de la începutul anului, pe fondul unor tranzacţii de 23,2 mil. lei, arată datele BVB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO