Burse - Fonduri mutuale

Guvernul Ciolacu are nevoie de bani: Ministerul Finanţelor iese pe pieţele externe să se împrumute în euro prin două emisiuni pe 5 şi 10 ani, suma atrasă urmând să fie stabilită luni seară după analiza interesului şi a dobânzilor cerute de investitori

Guvernul Ciolacu are nevoie de bani: Ministerul...

Autor: Tibi Oprea

11.09.2023, 11:59 3829

Guvernul Ciolacu, prin Ministerul Finanţelor, iese pe pieţele externe pentru a se finanţa printr-o două emisiuni de obligaţiuni denominate în euro, scadente în 18 septembrie 2028 şi 18 septembrie 2033, cu un cupon fix, plătibil anual, conform datelor din platforma Bloomberg.

Sumele finale urmează a fi publicate spre seară, atunci când Guvernul va analiza interesul investitorilor. Acum, dobânzile sunt formate din midswap plus 255 de puncte de bază, respectiv midswap plus 360 de puncte de bază. Aranjorii emisiunii sunt Citi, Erste Group, HSBC, JP Morgan şi Societe Generale.

Spre comparaţie, Ministerul Finanţelor a mai emis bonduri pe pieţele externe la finalul lunii ianuarie 2023, când dobânzile erau formate din midswap plus 195 puncte de bază, respectiv midswap plus 340 puncte de bază. În finanţarea scadentă în septembrie 2027 şi care are o dobândă de 5% pe an, Guvernul a atras 750 mil. euro şi alte 850 mil. euro pentru cea scadentă în septembrie 2029 la o dobândă de 6,25% pe an, fiind vorba de o reemitere de obligaţiuni, ceea ce analiştii descriu ca „tap issue”, adică emiterea de bonduri pe ISIN-urile deja existente.

Prin această reemitere de bonduri, Guvernul a majorat sumele atrase de la investitori pe structura iniţială a celor două emisiuni de obligaţiuni, putând emite cu primă faţă de cuponul iniţial. La început de ianuarie 2023, Guvernul a atras 4 mld. dolari în prima emisiune de eurobonduri din acest an, interesul investitorilor fiind de circa 11 mld. dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO