Burse - Fonduri mutuale

Holde Agri Invest, companie românească care exploatează terenuri agricole, a avut în primul semestru venituri de 38,2 milioane de lei, în creştere cu 157%, şi pierderi de 9,2 milioane lei

Holde Agri Invest, companie românească care...

Autor: Roxana Rosu

09.09.2022, 11:24 597

Holde Agri Invest, companie românească care exploatează terenuri agricole, a raportat în primul semestru venituri de 38,2 milioane de lei, în creştere cu 157% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, după investiţii de 19,8 milioane lei în modernizarea fermelor existente şi lărgirea suprafeţelor exploatate. Compania a raportat o pierdere netă de 9,2 milioane lei, cu 13% sub nivelul din 2021.

În primele şase luni din 2022, compania a exploatat o suprafaţă totală de 12.300 de hectare, o creştere cu 45%, din care 2.005 hectare au fost cultivate în regim ecologic.

„În 2022, seceta a reprezentat încă o data una dintre principalele provocări pentru agricultura locală, o parte din terenurile Holde fiind afectate de aceasta. Însă, strategia noastră, care are la bază o structură de ferme împărţite pe mai multe zone geografice, şi-a demonstrat beneficiile şi a înclinat balanţa în favoarea noastră, deoarece seceta nu a fost prezentă la nivelul întregii ţări. Prin urmare, culturile de toamnă – grâu şi rapiţă au înregistrat o producţie satisfăcătoare – 28.752 tone, o creştere cu 54% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, din care 1.453 tone a fost producţia din culturi ecologice. În combinaţie cu preţurile din piaţă, venitul total obţinut în urma acestor culturi a fost uşor peste aşteptări.,” a declarat Liviu Zăgan, Director General Holde Agri Invest.

Compania a încheiat primul semestru cu o pierdere netă de 9,2 milioane lei, cu 13% sub nivelul din 2021.

Conducerea Holde subliniază în raportul financiar că în prima jumătate a anului sunt înregistrate din punct de vedere contabil cu preponderenţă cheltuielile asociate cu formarea culturilor anului agricol şi finanţarea activităţii curente, în timp ce majoritatea veniturilor sunt înregistrate în a doua jumătate a anului, fie ca urmare a vânzării pe piaţa spot a culturilor rezultate, fie la livrarea cantităţilor de culturi vândute anticipat, prin contracte de tip forward.

În luna aprilie, Holde a finalizat achiziţionarea unei ferme în judeţul Dâmboviţa, în comuna Conţeşti. Ferma cu o suprafaţă totală de 2.100 de ha de teren a devenit cel de-al patrulea nucleu Holde, după Roşiori, Videle şi Frumuşani.

De asemenea, a demarat lucrările la cel de-al treilea siloz al companiei, în cadrul fermei Frumuşani, care va avea o capacitate totală de 10.000 de tone.

”Comparativ cu randamentele la hectar obţinute în anul agricol anterior, nucleele Roşiori, Frumuşani şi Videle au obţinut rezultate marginal inferioare, în timp ce nucleul Conţeşti operat pentru prima dată în acest an a furnizat producţii peste aşteptări. Cu toate acestea, la nivel general, suntem încrezători că vom realiza profitul net vizat pentru anul acesta, de 8,8 milioane de lei, indiferent de provocările pe care le întâmpinăm”.

Tot în acest an, Holde Agri şi-a majorat capitalul social, fiind atrase aproximativ 21 de milioane de lei de la investitori.  Aproximativ 65% din fondurile atrase vor fi îndreptate spre extinderea suprafeţelor cultivate, prin achiziţia de ferme în judeţele în care Holde este deja prezentă, dar şi în alte judeţe limitrofe, sau chiar în alte regiuni ale ţării. Restul de 35% va fi utilizat pentru investiţii în modernizarea fermelor existente.

„Ne aşteptăm ca până la finalul anului să fie deja operaţională o finanţare sindicalizată de aproximativ 164 milioane de lei, care ne va oferi flexibilitate în derularea proiectelor de investiţii şi nu numai,” a declarat Iulian Cîrciumaru, Preşedinte al Consiliului de Administraţie al Holde Agri Invest.

 Acţiunile Holde Agri Invest sunt listate pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti din data de 1 octombrie 2020 şi se tranzacţionează sub simbolul bursier HAI. Compania are o capitalizare de piaţă de peste 120 milioane de lei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO