Burse - Fonduri mutuale

Holde Agri Invest, operator de terenuri agricole listat la Bursă, venituri de 55 mil. lei în S1/2023, în creştere cu 45%. Pierderile, reduse la 8,7 mil. lei

Holde Agri Invest, operator de terenuri agricole listat...

Autor: Eduard Ivanovici

18.09.2023, 10:41 471

Operatorul de terenuri agricole Holde Agri Invest (simbol bursier HAI) a înregistrat în prima jumătate a anului venituri din exploatare de 55,35 milioane de lei, cu 45% peste nivelul din S1/2022, conform raportului financiar de la BVB.

Rezultatul net a constat într-o pierdere de 8,7 milioane de lei la nivel consolidat, de la o pierdere de 9,2 milioane în prima parte de anul trecut. Per total, cheltuielile au ajuns la 63,94 milioane de lei, plus 35% an/an.

„Prima jumătate a anului a confirmat că organizarea internă a Holde este matură şi că putem gestiona suprafeţe foarte mari, în diferite judeţe şi echipe multiple de execuţie. Toate lucrările din cadrul fermelor Holde sunt realizate la timp şi la standarde înalte de calitate. În plus, randamentele obţinute la nivelul fermelor Holde sunt constante pentru toate terenurile. Acest lucru confirmă faptul că nu facem greşeli în perioadele de campanie”, spune CEO-ul Liviu Zăgan.

Datoriile au urcat între timp cu 40% la 198,58 milioane de lei, iar stocurile au crescut cu 78% la 80,4 milioane de lei. În luna mai , compania a obţinut un împrumut sindicalizat în valoare de 30,5 milioane de lei şi 26,7 milioane de euro pentru creşterea şi diversificarea portofoliul, asigurând în acelaşi timp lichiditatea necesară pentru activitatea curentă.

„În acest an există o preocupare cu privire la nivelul preţurilor cerealelor pe piaţă, care tind să rămână scăzute. Din acest motiv, am preferat să depozităm sau să vindem la un preţ deschis. Deşi nu ştim încă cum vor evolua preţurile în viitor, în cadrul Holde ne pregătim pentru orice situaţie cu măsuri de prevenţie”, adaugă CEO-ul.

Acţiunile HAI se tranzacţionează în scădere cu 16,3% anul acesta şi în coborâre cu 26,3% în ultimele 12 luni, pe rulaje de 11,2 milioane, respectiv 12,9 milioane de lei. Evaluată la 115 milioane de lei, societatea este deţinută în proporţie de 16,3% de S. Sevenx Ventures Bucureşti şi 11,2% de Vertical Seven Group din Roşiorii de Vede.

„În ceea ce priveşte activitatea pe piaţa de capital, ţinând cont de evenimentele din această primăvară-vară, precum listarea Hidroelectrica, am amânat activitatea anuală de majorare a capitalului pentru această toamnă. În curând, vom reveni cu mai multe informaţii pe acest subiect.”

 

Ce mai scrie compania în raport:

  • Am recoltat grâu şi rapiţă – rezultatele sunt satisfăcătoare, randamentul per ha fiind în linie cu media anuală pe care o bugetăm: 3,5 tone/ha rapiţă (media pe cca 2.896 hectare), 5,8t/ha grâu (media pe 4.335 hectare). Fermele din Teleorman şi Dâmboviţa au fost mai productive anul acesta decât ferma din Călăraşi, pe fondul cantităţii mai ridicate de precipitaţii în aceste zone.
  • Am recoltat mazăre ecologică, randamentul anul acesta a fost peste medie, 2,5 tone/ha.
  • Am cultivat o suprafaţă semnificativă cu cartofi – urmare a proiectului pilot din anul trecut – 60 ha, randamentul a fost bun şi clientul este mulţumit.
  • Am finalizat silozul din Frumuşani într-un timp record, 9 luni, în timp pentru momentul recoltei.
  • parte din recolta obţinută este în silozuri - ambele silozuri sunt pline. • O altă parte a recoltei a fost vândută cu preţ deschis.
  • În prezent, ne concentrăm eforturile pe campania de recoltare a florii-soarelui şi porumbului.
  • Am demarat deja anul agricol următor – doar ce am terminat semănatul rapiţei.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO