Burse - Fonduri mutuale

Iarna blândă a redus vânzările de gaze ale Petrom cu 6% în ultimele trei luni din 2013

Iarna blândă a redus vânzările de gaze ale Petrom cu...

Autor: Vlad Popescu, Adrian Cojocar

30.01.2014, 19:15 161

Vânzările de gaze naturale ale Petrom, cel mai mare producător de pe piaţa gazelor din România, au scăzut cu 6% în ultimele trei luni ale anului trecut raportat la aceeaşi perioadă din 2012, din cauza cererii scăzute din industrie şi temperaturilor peste medie, potrivit unui raport publicat joi de grupul austriac OMV.

Deşi în termeni cantitativi vânzările de gaze ale Petrom s-au redus în ultimul trimestru al anului trecut, preţurile la gaze s-au majorat în ultimele trimestre, fapt ce ar putea compensa cererea mai mică de gaze.

Astfel, în primele nouă luni ale anului trecut preţul gazelor pentru consumatorii industriali s-a majorat cu 21%, la 55,5 lei/MWh, în timp ce preţul aferent consumatorilor casnici a urcat cu 2%, la 46,6 lei/MWh.

Petrom urmează să-şi publice rezultatele financiare aferente ultimului trimestru din 2013 pe 19 februarie, iar analiştii estimează că profitul companiei ar putea depăşi pentru prima dată nivelul de un miliard de euro.

În primele nouă luni ale anului trecut Petrom a avut o cotă de 44,8% pe piaţa autohtonă de gaze luând în calcul şi importurile şi deţine monopolul alături de Romgaz, care a avut o cotă de 35,3% în aceeaşi perioadă.

WikiZF: Profilul companiei OMV Petrom

Volumul vânzărilor de gaze ale OMV Petrom a coborât de la 14,44 TWh la 13,56 TWh în perioada analizată. Faţă de acum doi ani vânzările au coborât şi mai mult, respectiv cu 16,2% de la un nivel de 16,2 TWh. Marjele înregistrate de compania românească în zona gazelor naturale au fost de asemenea sub nivelul din anul anterior.

Pe de altă parte, la nivelul întregului an 2013 vânzările de gaze ale Petrom au crescut însă cu 1%, la 52,69 TWh. România s-a angajat faţă de FMI să ma­joreze începând din acest an atât preţul la gaze pentru consumatorii casnici, cât şi pentru cei industriali. Primul pas în acest sens a fost făcut în februarie 2013, când preţul la gaze pentru producătorii casnici a fost majorat de la 45,71 lei/MWh la 49 lei/MWh, cu o întârziere de două luni de la programul convenit. Conform programului de liberalizare convenit cu FMI, preţul pentru consumatorii casnici şi cel pentru consumatorii industriali ar urma să ajungă la 119 lei/MWh. În cazul consumatorilor industriali cea mai mare creştere ar trebui să aibă loc anul acesta, în timp ce pentru consumatorii casnici preţul ar urma să crească gradual până în 2018.

Producţia de hidrocarburi a Petrom a scăzut uşor în ultimul trimestru al anului trecut faţă de aceeaşi perioadă din 2012, de la 183.000 la 181.000 barili echivalent petrol pe zi, se mai spune în raport.

Producţia OMV a urcat totodată cu 8,6%, la 301.000 barili echivalent petrol pe zi.

Preţul mediu al petrolului Urali a fost de 108,9 dolari pe baril în trimestrul al patrulea, faţă de 109,32 dolari pe baril cu 12 luni în urmă, în timp ce cotaţia medie a ţiţeiului Brent a coborât de la 110,08 dolari la 109,24 dolari pe baril.

OMV a înregistrat în trimestrul al patrulea o marjă indicativă pe rafinare de 1,16 dolari pe baril, faţă de 4,03 dolari în perioada corespunzătoare a anului anterior. Totodată, OMV notează că perfor­manţele diviziei de energie electrică au fost afectate de situaţia dificilă de pe pieţele din România şi Turcia.

Producţia de electricitate a grupului a urcat la 2,11 TWh în trimestrul al patrulea al anului trecut, mai mult decât dublu faţă de aceeaşi perioadă din 2012, în principal datorită intrării în exploatare a unei centrale din Turcia, se spune în raport.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 31.01.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24