Burse - Fonduri mutuale

În timp ce statul îşi amână listările, băncile internaţionale ies una după alta de pe bursă

În timp ce statul îşi amână listările, băncile internaţionale ies una după alta de pe bursă

Autor: Andrei Chirileasa

07.11.2012, 00:09 2284

Grupul UniCredit şi-a anunţat ieri clienţii că va închide firma de brokeraj UniCredit CA IB Securities şi va renunţa la operaţiunile sale pe bursa de la Bucureşti, ca parte a strategiei de restructurare a unităţilor de brokeraj la nivelul grupului.

"La momentul acesta, decizia de închidere vizează doar operaţiunile de brokeraj din România, care erau în curs de integrare în bancă. Este o decizie neaşteptată şi dureroasă care arată că lumea nu mai are încredere în ţintele şi proiectele pentru această piaţă", a declarat pentru ZF Ioana Tănase, directorul general al UniCredit CAIB Securities. Decizia vine la doar o lună după ce ING a anunţat că iese de pe bursă, tot în urma unei decizii la nivel de grup. Atât ING, cât şi UniCredit îşi păstrează însă operaţiunile de brokeraj din Polonia, care este de câţiva ani bursa vedetă a Europei din punctul de vedere al tranzacţiilor.

În contrast, bursa de la Bucureşti nu a reuşit niciodată să depăşească statutul de speranţă, dar în ultimii ani investitorii şi brokerii internaţionali s-au săturat să mai aştepte listările promise cu generozitate de politicieni. Cu tranzacţii de 2-3 mil. euro pe zi, în ultima perioadă, faţă de 200-300 mil. euro pe zi la Varşovia, bursa de la Bucureşti nu mai este interesantă pentru investitori. Nici Fondul Proprietatea, unde ame­ricanii au preluat controlul, nu mai reprezintă o miză.

De ani buni, şefii bursei şi brokerii aşteaptă ca statul să-şi listeze companiile ca să le dea de lucru şi să facă piaţa interesantă pentru investitori. Guvernanţii au promis, dar până acum nu au listat nici Romgaz, nici Hidroelectrica, nici Nuclearelectrica, deoarece nu vor ca aceste companii să dea socoteală trimestrial în faţa investitorilor. Pe de altă parte, nici brokerii nu au reuşit să convingă companiile private să se listeze, grupurile bancare care acum ies de pe bursă fiind mai interesate să le dea credite acestor companii decât să le aducă pe bursă. După trei ani de criză, creditarea e aproape îngheţată, dar au mai rămas destul de puţine care mai pot trezi interesul investitorilor.

Cei zece brokeri şi analişti care lucrau la ING şi UniCredit resimt acum pe pielea lor decăderea unei pieţe pe care nu au ştiut sau nu au putut s-o crească, iar cei care rămân trăiesc cu teama că ei ar putea fi următorii.

Citiţi mai multe pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO