Începe din nou măcelul pe pieţele bursiere. Donald Trump a detonat o nouă bombă comercială: Încă 200 de miliarde de dolari tarife împotriva Chinei şi ameninţă că vor urma şi altele

19 iun 2018 Autor: Ştefan Stan

UPDATE 16:00 Indicele FTSE 100 este în continuare pe minus, cu 0,48%, în timp ce indicele bursei din Germania a scăzutcu 1,25%, iar indicele bursei din Franţa a scăzut cu 1,12%. Stoxx 600 a înregistrat un declin de 0,74%. În România, indicele BET a scăzut cu 0,56%, în timp ce indicele BET-Fi a înregistrat un declin de 1,16%, iar BET-NG de 0,37%. 

Decizia preşedintelui Donald Trump de a ameninţa China cu tarife suplimentare de 200 de miliarde de dolari pe importuri a trimis o undă de şoc în pieţe, care au reacţionat cu scăderi puternice. Cele mai afectate au fost acţiunile din China, care au suferit pierderi importante pe pieţele de capital asiatice, urmate de acţiunile europene, care au pierdut în toate bursele mari. 

Bursa din Shanghai a scăzut cu 3,78%, în timp ce indicele Hang Seng al bursei din Hong Kong a înregistrat un declin de 2,78%. Asia Dow a scăzut cu 1,78%, iar Nikkei 225 al bursei din Tokyo a scăzut cu 1,77%. 

La ora transmiterii acestei ştiri, bursa din Londra scăzue cu 0,58%, în timp ce bursa din Frankfrut a înregistrat un declin de 1,45%, iar cea din Franţa de 1,16%. Indicele european Stoxx 600 a scăzut cu 0,87%, în condiţiile în care pieţele de capital şi-au mai revenit faţă de nivelul de deschidere. 

”Momentan încă suntem la capitlul ameninţărilor legate de un război comercial, dar riscurile clar se accentuează, iar pieţele financiare nu apreciază asta”, a spus Chris Bailey, strateg european la Raymond James. ”Deschiderea burse din SUA va fi critică pentru a vedea dacă avertismentul lui Trump şi răspunsul Chinei chiar pot să zguduie consensul din piaţa americană, că totul este în regulă”, a adăugat el. 

Futures pentru acţiunile americane au scăzut puternic marţi, în condiţiile în care piaţa globală a primit o lovitură puternică din partea declaraţiilor preşedintelui Trump. Indicele Dow Jones Industrial Average a scăzut cu 391 de puncte (minus 1,46%), în timp ce S&P 500 a scăzut cu 1,21%. 

La Bucureşti, indicele BET a scăzut cu 0,55%, în linie cu pieţele europene. Indicele BET-FI a înregistrat ă scădere de 0,95%. Companiile din energie au scăzut cu 0,37%. Cel mai mare declin l-a înregistrat Petrom, cu o scădere de 1,73%, urmat de BRD, cu un minus de 1,36%. Banca Transilvania a scăzut de asemenea cu 0,42%. 

 
Cuvinte cheie:
piata
, china
, amenintare
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide