Burse - Fonduri mutuale

Intentiile guvernului de vanzare a unor actiuni pe Bursa nu au miscat piata

Intentiile guvernului de vanzare a unor actiuni pe Bursa nu au miscat piata
18.04.2010, 23:09 44

Pentru aceasta saptamana brokerii nu se asteapta la oimbunatatire a evolutiei pietei la nivel de lichiditate sivolatilitate, iar pe titlurile mici, care au crescut puternic inultimele trei saptamani, nu exclud sa vedem corectii de amploare.In continuare sunt asteptate semnale de pe principalele pieteexterne pentru a impulsiona Bursa de la Bucuresti, iar declaratiilepoliticienilor locali nu mai au forta sa miste piata.

"Chiardaca Guvernul a iesit cu declaratii de genul celor de saptamanatrecuta, in care isi anuntau intentia de a scoate la vanzareparticipatii importante in cadrul unor giganti energetici,investitorii cred ca nu mai sunt deloc sensibili la astfel destiri, pentru ca s-au cam saturat de statutul doar declarativ alstatului. Din aceasta cauza cred ca nici nu am vazut o crestere alichiditatii in piata vineri", a declarat Adrian Lupsan, directoruladjunct al societatii de intermediere Intercapital Invest.

Valoarea transferurilor din sedinta de vineri abia a depasit 4mil. euro, cel mai mare rulaj fiind realizat pe titlurile TransgazMedias (TGN), de 2,6 mil. lei. Titlurile societatii nationale detransport de gaze au urcat cu doar 0,4% fata de referinta, lapretul de 259,1 lei/actiune. Si titlurile Transelectrica (TEL) auinchis in urcare, cu o apreciere de aproape 1,9%. Indiceleenergetic a inchis in scadere insa, cu o corectie de 0,1%.

Principalul indice al pietei, BET, care reda evolutia celor mailichide zece titluri din piata, a urcat cu aproape 0,2% fata dereferinta. Cea mai mare volatilitate pe indici au inregistrat-oinsa societatile financiare, grupate sub BET-FI, care au pierdutpeste 1% fata de referinta.

"Asteptarile pentru aceasta saptamana nu sunt foarte diferite desaptamana care a trecut. Nu cred ca o sa vedem ceva interesant lanivel de volatilitate si lichiditate. Mai mult, nu sunt convins cafenomenul de crestere pe titlurile mici va continua, in conditiilein care in sedinta de vineri s-a observat ca si-a cam pierdut dindinamica. O sa vedem ceva corectii si nu exclud niste scaderi deamploare", a adaugat Lupsan.

Cea mai mare corectie la categoria societatilor financiare afost inregistrata de titlurile SIF Muntenia (SIF4), de peste 1,6%fata de referinta. Titlurile Broker Cluj (BRK) au continuatscaderea si in sedinta de vineri, coborand cu putin peste 1%, lapretul de 0,39 lei/actiune.

Titlurile bancare s-au pastrat pe plus, cea mai mare aprecieredin sector fiind inregistrata de actiunile BRD, care au urcat cuaproape 0,7% fata de referinta. La categoria international,actiunile bancii austriece Erste Bank (EBS) au coborat cu aproape0,6%.

"E aproape cert ca investitorii au intrat intr-o noua pauza,atat timp cat piata a evoluat toata saptamana trecuta in lateral.Singurele semnale care mai pot misca piata cred ca au ramas doarpietele externe, insa si aici se asteapta sa vada daca nivelurilela care s-a ajuns se transforma in zone de rezistenta sau zonesuport", a mai spus Lupsan.

Principalii indici europeni au inregistrat saptamana trecutavariatii de sub 1%, cea mai mare volatilitate fiind consemnata deindicatorul britanic FTSE 100, de 0,8%. Indicele american, DowJones a inregistrat saptamana trecuta o variatie de 1,1%, depasindnivelul de 11.000 de puncte.

De urmarit astazi

  • Evolutia titlurilor Zimtub Zimnicea, care au inregistrat vineriprima corectie dupa o serie de aprecieri puternice
  • Evolutia societatilor financiare (SIF-uri), care au inceput dinnou sa suspende drepturile de vot ale actionarilor care depasesc 1%din capital
  • Evolutia actiunilor Alumil Rom Industry (ALU), care si-abugetat pe anul acesta afaceri si profit semnificativ in scaderefata de rezultatele din 2009
  • Evolutia titlurilor Farmaceutica Remedia (RMAH), dupapublicarea unor estimari privind veniturile pe 2010 in crestere cu14%
  • Evolutia actiunilor Romaero Bucuresti (RORX), dupa anuntulprivind restructurarea personalului si asteptarile privind comenziin scadere pentru 2010

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO