Burse - Fonduri mutuale

Interesul si speculatiile se mentin mai mult pe actiunile lichide de la Bursa

Interesul si speculatiile se mentin mai mult pe actiunile lichide
08.06.2009, 17:07 23

In perioada urmatoare brokerii nu se asteapta ca investitorii sa-si schimbe comportamentul, piata fiind in continuare dominata de speculatori, astfel interesul se va pastra pe titlurile cele mai lichide, cum sunt societatile financiare, companiile petroliere si cele bancare. Ei apreciaza ca vor exista si cresteri punctuale, pe anumite sectoare de activitate, in functie de deciziile guvernamentale, iar in functie de decizia Curtii Constitutionale, piata poate inregistra chiar scaderi in ciuda evolutiilor externe.

"Am vazut in ultimele saptamani un interes ridicat numai pentru actiunile lichide din piata, precum SIF-urile, Petrom si Rompetrol sau cele bancare. Nu cred ca in perioada urmatoare comportamentul investitorilor se va schimba, astfel ca vom vedea in continuare speculatii pe aceste titluri", a declarat Adrian Lupsan, directorul adjunct al societatii de brokeraj Intercapital.
Societatile financiare, grupate sub indicele BET-FI, au inregistrat de la inceputul anului o apreciere de peste 40%, cea mai mare apreciere la aceasta categorie fiind consemnata de actiunile SIF Transilvania (SIF3), care au urcat cu 68% fata de nivelul din decembrie anul trecut.
De asemenea, companiile petroliere au consemnat avansuri considerabile in aceasta perioada, actiunile Petrom (SNP) si Rompetrol Rafinare (RRC) inregistrand cresteri de 45% si respectiv 125%.
"Toata piata este interesanta pentru ca isi pastreaza caracterul speculativ si astfel sunt avute in vedere actiunile cele mai lichide. De asemenea, pe fondul asteptarii deciziei Curtii Constitutionale vom vedea un interes ridicat pe SIF-uri, si in functie de aceasta, la nivelul pietei se va genera un trend. O decizie favorabila va duce la cresteri in piata, in timp ce una negativa poate genera o corectie", a spus Rares Nilas, directorul general al BT Securities.
Nilas a apreciat ca vor exista si cresteri punctuale pe anumiti emitenti din piata, in functie de deciziile guvernamentale, un astfel de exemplu fiind companiile din sectorul chimic, Amonil Slobozia (AMO) si Azomures Tg. Mures (AZO).
Cele doua companii au inregistrat de la inceputul anului cresteri de 60% si respectiv 67%, consemnand cele mai mari aprecieri in ultimele saptamani, dupa ce Guvernul a emis o ordonanta care ar permite combinatelor chimice sa achizitioneze intregul necesar de gaze din productia interna.
"In perioade de criza deciziile guvernamentale produc un efect mai mare in piata, fiind amplificate de investitorii speculativi. Este posibil sa vedem astfel de evolutii si in perioada urmatoare, in functie de ce decide Guvernul", a adaugat Nilas.
Cu toate acestea, interesul investitorilor pare sa fie in scadere, tinand cont de volumele de tranzactionare de la inceputul acestei luni, care au continuat sa scada, in ultimele sedinte depasind cu putin valoarea de 60 de milioane de titluri.
Lupsan asteapta insa o schimbare a modului in care investitorii intra la cumparare, fiind de parere ca se poate vorbi de investitori straini si chiar fonduri de investitii care decid sa intre in piata.
"Numarul de tranzactii a scazut in ultimul timp, dar a crescut valoarea ordinelor de cumparare. Putem aprecia ca interesul investitorilor straini pentru piata locala este in crestere, dar cu toate acestea nu ma astept la aprecieri considerabile pe perioada verii", a spus Lupsan.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO