Burse - Fonduri mutuale

Investitorii au sărbătorit pe bursă decizia Fed

Investitorii au sărbătorit pe bursă decizia Fed

Autor: Monica Juganaru

19.09.2013, 20:08 462

Bursa a crescut cu 0,73%, în linie cu pieţele europene, în şedinţa de joi, după decizia Fed de a continua achiziţiile de obligaţiuni în acelaşi ritm. Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au stabilit un nou maxim istoric, de 0,72 lei/titlu.

La închiderea pieţei principale, titlurile Fondului Proprietatea erau tranzacţionate la 0,72 lei, preţ cu 1,48% peste nivelul de miercuri, reprezentând un nou maxim de la listare. Cu acţiunile Fondului Proprietatea au fost realizate tranzacţii în valoare cumulată de 20,46 milioane lei.

Piaţa a fost pe verde încă de la deschidere, evoluţie similară cu cea a burselor europene.

„Faptul că banca centrală americană a menţionat că încă nu consideră un moment oportun să restrângă fluxul de bani către pieţele financiare a determinat un val de exaltare printre jucătorii de pe bursele mature. Inevitabil acest val de optimism a cuprins şi mult mai mica bursă de la Bucureşti, care a avut cu această ocazie un moment de apreciere şi volume ceva mai consistente. Ar fi interesant de observat dacă această mişcare este suficient de solidă încât să se perpetueze pe mai multe şedinţe“, a spus Adrian Bărbulescu, director adjunct de operaţiuni la firma de brokeraj Prime Transaction.

El consideră că atenţia multor jucători a fost îndreptată către IPO-ul în desfăşurare de la Nuclearelectrica, vineri fiind ultima zi de subscrieri.

„Resursele care se vor disponibiliza după IPO-ul Nuclearelectrica sunt destul de însemnate, de aproximativ 40 milioane de euro până la această dată, luând în considerare media valorii tranzacţionate pe BVB. Dacă ţinem cont de apropierea ofertei la Romgaz, probabilitatea de a se aloca sume către alte investiţii bursiere este într-o oarecare măsură redusă, fiind un caz fericit dacă s-ar putea atrage în piaţă 10-20% din totalul de circa 40 de milioane de euro“, a spus reprezentantul Prime Transaction.

La finalul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, se plasa cu 1,11% peste nivelul de miercuri, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, era în stagnare. În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a încheiat ziua cu 1,14% peste nivelul din sesiunea precedentă. Indicele extins BET-XT a crescut cu 1,11%, iar indicele extins BET-BK a avansat cu 1,06%.

Investitorii au tranzacţionat acţiuni de 43,43 milioane lei (9,75 milioane euro), de trei ori mai mult faţă de lichiditatea de miercuri, de 14,4 milioane lei (3,2 milioane euro.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 20.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO