Burse - Fonduri mutuale

Investitorii continuă să stea cu ochii aţintiţi spre pieţele externe

Investitorii continuă să stea cu ochii aţintiţi spre pieţele externe

Autor: Stefan Musgociu

11.08.2011, 00:00 241

Bursa a încheiat şedinţa de miercuri în creştere cu 3,2%,recuperând o parte din scăderea de aproape 15% înregistrată înprecedentele trei şedinţe, însă acţiunile SIF-urilor au coborâtchiar în ultima oră, cu până la 3,78%, după întoarcerea pieţelorvest-europene în teritoriu negativ.

Piaţa a urcat cu peste 5% încă din primele minute, după şaseşedinţe consecutive de scădere, dintre care ultimele trei şedinţeau fost cele mai dure. Investitorii au reacţionat la revenireaburselor internaţionale, după ce Rezerva Federală a SUA a anunţatmarţi că va menţine dobânzile aproape de zero şi va lua măsuripentru susţinerea creşterii economice.

Bursele din SUA au urcat marţi cu până la 5,3%, iar pieţele dinAsia au avansat cu până la 2,4%.

Investitorii care tranzacţionează acţiuni SIF au reacţionatprimii la reluarea scăderilor pe plan extern şi au dus preţurileacestor titluri în jos cu până la 3,78% în cazul SIF Banat-Crişana(SIF1), în timp ce majoritatea acţiunilor şi-au temperatcreşterile. La finalul zilei acţiunile SIF-urilor consemnaucorecţii cuprinse între 1,25% şi 3,78%.

"Era de aşteptat să asistăm la un bounce-back tehnic, însă şi deaceastă dată optimismul a fost cumva importat, nefiind unul «madein Romania». Piaţa va încerca să se consolideze la nivelurileactuale, volatilitatea se va menţine ridicată, însă nivelurile deacum o săptămână nu cred că vor fi reatinse într-un timp foartescurt", a declarat Liviu Avram, şeful departamentului de vânzări alfirmei de brokeraj NBG Securities România.

El a adăugat că volatilitatea ridicată va fi alimentată denervozitatea investitorilor, care sunt sceptici cu privire laabilitatea pieţelor de a-şi reveni.

Dragoş Dărăbuţ, analist la Tradeville, spune că investitoriiaşteaptă o revizuire corectă a aşteptărilor privind evoluţiaeconomiilor în urma datelor macroeconomice mai slabe din ultimeleluni din SUA şi din cauza nerezolvării crizei datoriilor dinEuropa, acest lucru fiind confirmat şi marţi de Fed.

Ultimele tranzacţii cu cele mai lichide zece acţiuni au fostrealizate la preţuri în creştere în medie cu 3,12%, iar indiceleBET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi al acţiunilor FonduluiProprietatea (FP), a scăzut cu 1,51%. În precedentele trei şedinţeindicele BET a coborât cu 13,8 procente, iar indicele BET-FI ascăzut cu 16,9 procente.

"Rămân la părerea că scenariul actual face parte din «noulnormal» şi că nu este cazul ca previziunile privind evoluţiaeconomiilor în următorii 3-5 ani să fie prea optimiste. Astfel,cred că ne putem aştepta la un scenariu de creşteri economiceanemice în următorii 3-5 ani, subunitare în UE şi poate uşor pesteun punct procentual în SUA, perioadă în care economiile vor suferireforme structurale şi politice. Pieţele vor reflecta volatilitatearidicată şi starea de incertitudine care domină economia globală",a mai spus Dărăbuţ.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO