Burse - Fonduri mutuale

Investitorii de pe bursă nu au reacţionat la rezultatul referendumului. Majoritatea sunt plecaţi în vacanţă

Investitorii de pe bursă nu au reacţionat la rezultatul referendumului. Majoritatea sunt plecaţi în vacanţă

Investitorii de pe bursă nu au reacţionat la rezultatul referendumului. Majoritatea sunt plecaţi în vacanţă

Autor: Stefan Musgociu

31.07.2012, 00:06 503

Investitorii de pe bursă nu au reacţionat la rezultatul referendumului. Majoritatea sunt plecaţi în vacanţă

Bursa a scăzut cu 0,27% (indi­cele BET-C), într-o piaţă în care investitorii nu au reac­ţionat vizibil la rezultatul referendumulului pentru de­mi­terea preşedintelui Traian Băsescu, iar tranzacţiile cu acţiuni FP şi un deal cu acţiuni BRD au asigurat două treimi din lichiditate.

Rezultatele parţiale anunţate de Biroul Electoral Central arată că prezenţa la re­fe­rendumul organizat duminică a fost de 46,23%, astfel că nu s-a întrunit cvorumul ne­cesar, de 50% plus unu dintre alegătorii trecuţi pe liste. Dintre cei care au votat, 87,52% s-au pronunţat în favoarea de­miterii. Rezultatele sunt valabile după centra­lizarea datelor din 99,97% din secţiile de votare.

Încă de dimineaţă, când au fost anunţate primele rezultate parţiale, investitorii de la bursă nu au reacţionat vizibil, ci au continuat să adop­te poziţii de aşteptare, iar volumele de tranzac­ţio­nare au fost foarte re­duse în ma­jo­ritatea ca­zurilor.

"Având în vedere retorica dublă şi contro­ver­sele din jurul pre­mie­rului Victor Ponta şi a preşedintelui interimar Crin Antonescu, precum şi perspectiva ca USL să câştige alegerile parlamentare, un echilibru de putere nu este un lucru rău, în esenţă, astfel că revenirea preşedintelui suspendat Traian Băsescu ar putea fi văzută ca un eveniment pozitiv. Cu toate acestea, tensiunile sunt atât de puternice că obiectivele UE/FMI rămân în fundal şi soluţia finală, în opinia noastră, ar putea fi alegeri prezidenţiale anticipate sau o schimbare de prim-ministru, care să fie propus de USL. Cu toate acestea, oricare dintre aceste lucruri este probabil să se întâmple doar după alegerile din noiembrie", se arată într-o notă transmisă clien­ţilor de casa cehă de brokeraj Wood & Company, care tranzacţionează şi pe bursa de la Bucureşti.

Rezultatele parţiale de la referendum au influenţat mai degrabă piaţa interbancară, unde leul a consemnat o revenire importantă în raport cu euro.

"Evoluţia cursului leu/euro după rezultatul referendumului, respectiv aprecierea abruptă a monedei naţionale, poate reprezenta un indiciu de reîm­prospătare a încrederii investitorilor faţă de acţiunile locale, însă acest efect pozitiv prezintă întârzieri, având în vedere că volumele tranzacţionate sunt tipice unei perioade estivale", a declarat Liviu Avram, şeful departamentului de vânzări al firmei de brokeraj NBG Securities România.

Investitorii de la BVB au transferat în total acţiuni de 12,5 milioane de lei (2,7 milioane de euro), valoare cu 21% sub rulajul şedinţei precedente, de 15,8 mi­lioane de lei (3,4 milioane de euro). Lichi­ditatea a fost asigurată în proporţie de 66% de tranzacţii cu acţiunile Fondului Pro­prietatea (5,6 milioane de lei, din care 2,4 milioane de lei au reprezentat valoarea unui deal) şi un transfer negociat cu 0,04% din acţiunile BRD (2,5 milioane de lei).

Top câştigători şi perdanţi la bursă

Tranzacţia negociată cu acţiuni BRD a fost realizată la preţul de 8,5 lei, cu 2,75% sub ultima cotaţie de vineri. Pe piaţa principală, preţul a scăzut cu 2,75%, la 8,5 lei, pe un rulaj de doar 104.000 de lei.

BRD - Groupe Société Générale a realizat în primele şase luni un profit net de 39,4 milioane de lei, după pierderi în trimestrul al doilea de 43,6 milioane de lei din cauza reducerii veniturilor şi a unui cost ridicat al riscului.

"Evoluţia titlurilor BRD este cumva în ton cu rezultatele pe al doilea trimestru, având în vedere elementul surpriză reprezentat de pierderea din al doilea trimestru", a mai spus Avram.

La închiderea pieţei principale indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,17%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se afla cu numai 0,06% sub nivelul de vineri. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, era în creştere cu 0,68%, iar titlurile companiilor din sec­torul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,18% sub închiderea de vineri.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, marile pieţe vest-europene avansau cu până la 1%, iar majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est au înregistrat creşteri cuprinse între 0,6% şi 1,1%.

Investitorii se aşteaptă ca Banca Centrală Europeană (BCE) şi liderii europeni să ia noi măsuri împotriva crizei datoriilor de stat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO