Burse - Fonduri mutuale

​Investitorii nu mai au gust pentru majorări de capital. La Dafora a subscris doar Călburean

Autor: Andrei Chirileasa

20.09.2011, 17:43 413

Compania de foraj şi construcţii Dafora Mediaş (DAFR), controlată de omul de afaceri Gheorghe Călburean, a strâns 2,87 mil. lei (670.000 de euro) în urma majorării de capital derulată în ultimele două luni.

Călburean şi Dafora Group, firmă pe care tot el o controlează, au subscris aproape întreaga sumă, în timp ce acţionarii minoritari au venit doar cu 3.000 de lei, potrivit unui raport publicat de Dafora. Acţionarilor minoritari le erau alocate acţiuni în valoare de 2,25 mil. lei, însă acestea au rămas nesubscrise, fiind în final anulate.

Explicaţia este că preţul acţiunilor Dafora a scăzut la începutul lunii august sub valoarea nominală de 0,1 lei, astfel că pentru investitori este mai convenabil să cumpere acţiuni direct de pe bursă decât să participe la majorare. Marţi, acţiunile DAFR au închis la preţul de 0,076 lei.

În urma majorării de capital, Călburean şi-a majorat participaţia directă în Dafora la 49,7%, iar Dafora Group a ajuns la 7,6%. Participaţiile celorlalţi acţionari au fost diluate, ca urmare a neparticipării la majorare. Printre principalii acţionari minoritari ai Dafora se numără Foraj Sonde Craiova (FOSB), companie controlată de fraţii Marius şi Emil Cristescu, care a cumpărat în 2009-2010 un pachet de 7% din acţiunile Dafora.

Dafora a raportat în primul semestru afaceri de 78,5 mil. lei, în scădere cu 14% faţă de perioada similară a lui 2009, şi un profit net de 2,95 mil. lei, de peste două ori mai mic. Compania are o capitalzare de 17,8 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO