Burse - Fonduri mutuale

Investitorii par să nu aibă treabă cu criza guvernamentală: Bursa de la Bucureşti are cea mai bună şedinţă din ultimele trei luni şi urcă la maximul din 2008 încoace pe fondul unor modificări pe partea de energie a OUG 114

Investitorii par să nu aibă treabă cu criza...

Autor: Liviu Popescu

27.08.2019, 18:01 1004

Bursa de Valori de la Bucureşti a avut marţi cea mai bună şedinţă din ultimele trei luni încoace, reflectată printr-o creştere de 2,4% a indicelui principal BET, în contextul în care companiile din sectorul de energie, predominant pe piaţa de capital locală, ar putea să scape de preţurile reglementate, dar şi de taxa pe cifra de afaceri, “poveri” impuse în iarna prin Ordonanţa 114.

Indicele principal BET a închis şedinţa la 9.259 de puncte, cea mai ridicată valoare din ianuarie 2008 încoace, potrivit datelor agregate de ZF din platforma BVB.

Astfel, deputaţii din Comisia pentru Industrii au votat eliminarea taxei de 2% pe cifra de afaceri a companiilor din energie, dar şi a altor prevederi pentru acest sector, ceea ce a dus la aprecieri ale acţiunilor, în principal în cazul Alro Slatina, cel mai mare consumator de energie electrică din România şi ale cărui rezultate financiare sunt influenţate de preţurile la energie electrică. Prin instituirea OUG 114, companiile din energie erau nevoite a majora preţurile pentru a face faţă noilor condiţii de piaţă.

Marţi după-amiază Alro Slatina se aprecia cu până la 8% la bursă pentru ca şedinţa de tranzacţionare să o închidă pe creştere de 2,7%. Legea care modifică Ordonanţa 114 trebuie să ajungă în plenul Camerei Deputaţilor, care este decizional pe acest subiect.

Modificările aduse Ordonanţei 114 vin în contextul în care ALDE s-a retras de la guvernare, renunţând la Coaliţia cu PSD, iar câţiva miniştri din Guvern, afiliaţi ALDE, printre care şi cel al energiei, au demisionat. OUG 114 urmează să fie modificată la solicitărilor partidelor PNL, USR, PMP şi Pro România, împreună deţinând 118 din cele 329 de voturi.

Şi lichiditatea a dat semne de revenire la bursa de la Bucureşti în contextul în care rulajul de tranzacţionare a fost de circa 48 milioane de lei, cea mai tranzacţionată acţiune fiind Electrica, cu tranzacţii de 11,6 mil. lei, potrivit datelor BVB. Acţiunile EL s-au apreciat cu 2,7%. Pe de altă parte Romgaz a urcat cu 2,3%, Petrom cu 2,9%, Fondul Proprietatea (cu Hidroelectrica, Petrom şi Nuclearelectrica în portofoliu) cu 2,3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO