Burse - Fonduri mutuale

Investitorii şi-au luat deja vacanţă de Paşte. Tranzacţiile cu acţiuni s-au prăbuşit la un milion de euro

Scăderea rulajelor are loc în condiţiile în care bursa a încheiat primul trimestru în stagnare, decorelându-se de pieţele externe mature din Europa care au raportat creşteri puternice. Foto: Andreea Alexandru

Scăderea rulajelor are loc în condiţiile în care bursa a încheiat primul trimestru în stagnare, decorelându-se de pieţele externe mature din Europa care au raportat creşteri puternice. Foto: Andreea Alexandru

Autor: Sebastian Tănase, Roxana Pricop

07.04.2015, 00:05 422

Rulajele cu acţiuni au atins în şedinţa de ieri, 6 aprilie, un nou minim. Investitorii au tranzacţionat acţiuni de doar 1,1 milioane de euro cu o oră înainte de închiderea şedinţei de luni.

O treime din tranzacţiile cu acţiuni au fost încheiate cu titlurile Fondului Proprietatea. Acţiunile SIF Banat-Crişana au atras tranzacţii de 178.000 de euro, iar titlurile Romgaz au atras tranzacţii de circa 100.000 de euro.

Tranzacţii mici au mai fost înregistrate şi la începutul lunii februarie, mai exact pe 9 februarie, şedinţă în care rulajele cu acţiuni au fost de doar 2 milioane de euro. Scăderea rulajelor are loc în condiţiile în care bursa a încheiat primul trimestru în stagnare, decorelându-se de pieţele externe mature din Europa care au raportat creşteri puternice. „Cred că lucrurile vor rămâne aşa până nu vor apărea emitenţi noi care să aducă un plus de lichiditate pe piaţă, însă e adevărat că şi statul trebuie să contribuie atât prin dezvoltarea cadrului legal, cât şi prin aducerea de noi jucători, aşa cum a şi promis“, a afirmat Marcel Murgoci, director de tranzacţionare la firma de brokeraj Est­invest.

Expunerea ridicată pe sectorul energetic a bursei de la Bucureşti i-a determinat pe investitorii străini să se reorienteze către pieţele mai puţin expuse la riscuri geopolitice, ilustrând astfel vulnerabilitatea bursei de la Bucureşti la evenimentele din sectorul energetic din plan intern, cât şi extern, precum scăderea cotaţiei barilului de petrol.

„Bursa de la Bucureşti e relativ ieftină, caracterizată în general de tranzacţii mici. Pentru a atrage cât mai mulţi emitenţi şi a creşte interesul faţă de bursă este nevoie de firme private noi şi dinamice, nu cu capital de stat, care să stabilească un exemplu şi care să nu fie deja companii mature atunci când se listează astfel încât şi ceilalţi jucători din piaţă să vadă avantajele oferite companiilor de listarea pe bursă. Un exemplu pozitiv în acest sens ar fi Banca Transilvania, a cărei cotă a crescut de la 0,5% la 8%“, a spus Nicolae Paşcu, director general la societatea de administrare STK Financial.

Brokerii susţin că o imagine mai clară asupra direcţiei în care se îndreaptă bursa românească pe termen scurt se va putea contura abia în trimestrul doi atunci când multe din companiile listate vor publica rapoartele anuale pentru exerciţiul financiar 2014.

Acţiunile OMV Petrom (simbol bursier SNP) au stagnat în şedinţa de ieri, în timp ce acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au crescut uşor cu 0,12%, titlurile Romgaz (SNG) au scăzut cu 0,5% iar acţiunile Transgaz au stagnat.

Acţiunile Electrica (EL) au avansat cu 1,1%, după ce vineri au scăzut cu 4,44%. Compania energetică a anunţat joi că a încetat negocierile cu Fondul Proprietatea pentru preluarea participaţiilor minoritare ale fondului la mai multe dintre filialele Electrica, întrucât nu s-au înţeles asupra preţului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO