Pe piaţa principală rulaje de peste 300.000 de lei au înregistrat acţiuni emise de doar zece din cele 83 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.
„Ultima lună a fost dominată de escaladarea tensiunilor în Ucraina şi adunările generale anuale derulate la majoritatea companiilor. Aceşti factori au reuşit să ţină investitorii deoparte de piaţă, lucru evidenţiat şi în valorile tranzacţionate în luna aprilie. Totuşi, în ultima săptămână s-a observat o îmbunătăţire graduală a volumelor, interesul investitorilor revenind odată cu apropierea datelor de înregistrare pentru dividende (data la care un investitor trebuie să deţină acţiuni la o companie pentru a putea încasa dividendele distribuite din profitul de anul trecut - n.red.). Valoarea tranzacţiilor deal a început să crească, semn că investitorii mari încep să îşi reconstruiască poziţiile în regiune“, a declarat Alexandru Păşălan, trader la casa de brokeraj NBG Securities România.
Săptămâna viitoare urmează datele ex-dividend la mai multe companii importante, printre care OMV Petrom, Romgaz, Nuclearelectrica, Transgaz şi Transelectrica. Data ex-dividend este ziua de la care investitorii pot cumpăra acţiuni, însă nu mai au dreptul la dividendele acordate. De regulă, în ziua ex-dividend, preţul acţiunilor respective scade cu o valoare apropiată de cea a dividendului care va fi distribuit de companie.
Investitorii au tranzacţionat miercuri în total acţiuni de 42,9 mil. lei (9,6 mil. euro), cu 15% mai mult faţă de marţi, când operaţiunile au însumat 37,3 milioane de lei (8,4 mil. euro). Puţin peste 40% din rulajul de miercuri a fost asigurat de deal-uri cu titluri Fondul Proprietatea (9,1 mil.lei), Banca Transilvania (3,6 mil. lei), BRD (3 mil. lei) şi OMV Petrom (1,5 mil. lei).
Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în creştere cu 0,8%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,74% peste nivelul de marţi.
În acelaşi timp, indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi al acţiunilor Fondului Proprietatea, a urcat cu 0,72%.
La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele de la Paris şi Frankfurt erau în scădere cu 0,36% şi, respectiv, cu 0,59%, iar piaţa de la Londra era în scădere cu 0,16%. Pieţele din Bulgaria, Slovenia şi Ungaria au consemnat creşteri între 0,17% şi 1,65%, iar bursele din Polonia, Cehia, Viena şi Croaţia au înregistrat scăderi cuprinse între 0,19% şi 1,1%. Bursa din Ucraina a crescut cu 2,08%, iar principalii indici ai pieţei din Rusia, Micex şi RTS exprimat în dolari, au avansat cu 3,41% şi, respectiv, cu 4,89%.