Burse - Fonduri mutuale

Julius Baer joaca jumatate de miliard de dolari pe Bursa de la Bucuresti

Julius Baer joaca jumatate de miliard de dolari pe Bursa de la Bucuresti

Click pentru imaginea marita

02.10.2007, 18:35 42

Fondurile de investitii administrate de divizia americana a bancii elvetiene Julius Baer si-au majorat plasamentele pe Bursa de la Bucuresti la peste 516 mil. dolari (370 mil. euro) la finele lunii iulie, in crestere cu 45% fata de inceputul anului, cand investitiile erau de 355 mil. dolari (257 mil. euro), potrivit ultimului raport de administrare publicat vineri de catre Julius Baer.
In perioada 31 ianuarie - 31 iulie 2007, fondurile americane si-au marit averea pe piata romaneasca cu 160 mil. dolari (115 mil. euro), cea mai mare parte a acestei cresteri, circa 110 mil. dolari (80 mil. euro), provenind din cresterea Bursei, iar restul de 50 mil. dolari (36 mil. euro) reprezinta investitii noi.
Julius Baer International Equity Fund (JBIEF) este cel mai mare investitor strain de pe Bursa, cu un portofoliu de 447 mil. dolari (324 mil. euro) la finele lunii iulie. Pe plan intern, fondul este depasit doar de SIF-uri, ale caror portofolii de actiuni valoreaza intre 480 si 750 mil. euro, potrivit ultimelor date disponibile. Ponderea actiunilor romanesti in activul net al fondului a crescut de la 1,4%, la inceputul anului, la 1,6%, la finele lunii iulie. Valoarea activului net al fondului se ridica la 24,78 mld. dolari (18 mld. euro).
JBIEF s-a orientat in ultimul an preponderent catre companii listate pe bursa RASDAQ, cum ar fi Condmag Brasov (COMI), Dafora Medias (DAFR) sau Ardaf Cluj (ARDF).
Printre achizitiile mai recente ale fondului (realizate in perioada 30 aprilie - 31 iulie 2007) se numara un pachet de 2,8% din actiunile producatorului de lactate Albalact Alba-Iulia (ALBZ), 7,5% din actiunile companiei hoteliere Intercontinental (RCHI) si aproape 3% din actiunile companiei de morarit si panificatie Boromir Buzau (SPCU).
In ultima perioada, fondul s-a orientat si spre sectorul imobiliar si de constructii, marindu-si participatia la dezvoltatorul imobiliar Impact de la 5% la circa 10% si achizitionand 6,7% din actiunile producatorului de materiale de constructii Cemacon Zalau (CEON).
Principalele detineri ale fondului pe piata romaneasca, respectiv pachetele de 1% din Petrom, 1,15% din BRD si 3,16% din Rompetrol Rafinare, au ramas nemodificate in prima jumatate a anului. De asemenea, fondul mai detine cate 1% din fiecare SIF, 6,9% din Dafora Medias si 9,6% din Condmag Brasov.
Portofoliul fondului pe Bursa de la Bucuresti este completat cu pachete de actiuni la Compa Sibiu (6,3%), Biofarm Bucuresti (5,14%), Zentiva Bucuresti (4,83%) si Socep Constanta (4,78%).
Julius Baer International Equity Fund II, al doilea fond al Julius Baer cu investitii pe piata romaneasca, si-a consolidat in acest an participatiile detinute la Petrom, din care detine 0,32%, si BRD, la care are o participatie de 0,3%. Investitiile fondului pe piata romaneasca se ridicau la 31 iulie la 69,4 mil. dolari (50 mil. euro), dintr-un activ net de 7,4 mld. dolari (5,37 mld. euro).
Al treilea fond, Julius Baer Global Equity Fund, detinea la finele lui iulie pachete mici de actiuni la Petrom, BRD, Impact si la cele cinci SIF-uri, in valoare totala de aproape 1 mil. dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24