Burse - Fonduri mutuale

Jurnal bursier, 28 ianuarie. Săptămâna începe cu scăderi pentru aproape toţi indicii bursieri. De la începutul anului, BET are minus 5%

Jurnal bursier, 28 ianuarie. Săptămâna începe cu...

Autor: Liviu Popescu

29.01.2019, 00:00 102

Ultima săptămână de tranzacţionare din ianuarie 2019 a început cu scăderi pentru aproape toţi indicii bursieri, cel mai abrupt declin din 28 ianuarie fiind înregistrat de indicele BET-TR, de aproape 0,7%. Pe de altă parte, singurul indice pe plus din cei opt de la Bucureşti a fost cel al societăţilor de investiţii financiare şi al Fondului Proprietatea, respectiv BET-FI cu un plus de 0,4%, evoluţie susţinută în mare parte de avansul de aproape 2% al Fondului Proprietatea.

Valoarea de tranzacţionare de luni de la Bucureşti a fost de aproape 22 milioane de lei, în scădere cu aproape jumătate faţă de şedinţa precedentă. Ca de obicei, rulajul a fost condus de Banca Transilvania (TLV) cu schimburi de aproape 10 milioane de lei, urmată de acţiunile BRD (4 mil. lei), în timp ce podiumul a fost completat de Digi cu aproape 1,8 milioane de lei.

Acţiunile TLV şi BRD au scăzut ieri la minimele din 2016 încoace în condiţiile în care piaţa a digerat „ambiţia” guvernului de a nu modifica Ordonanţa 114 care erodează jumătate din profitabilitatea bancară, dar şi de faptul că Fitch a înrăutăţit perspectivele pentru BRD şi le-a menţinut pe cele pentru banca de la Cluj. Digi Communications a închis în urcare cu 0,4%. Din rândul celor 15 acţiuni ale indicelui BET, opt au fost pe minus, cele mai abrupte scăderi fiind cele ale Băncii Transilvania (4,12%) şi ale BRD (2,9%). Pe de altă parte, şase acţiuni au închis pe plus, iar MedLife a stagnat la 26,7 lei. Din rândul acţiunilor pe plus, cel mai bun ritm de creştere l-a înregistrat Nuclearelectrica cu circa 2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO