Cu 0,44% s-a apreciat indicele principal BET în prima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii, la 14.776 puncte de la 14.712 de puncte, şi a închis la un nivel istoric într-o şedinţă în care volumele de tranzacţionare au fost sub cele din ultimele zile, însă şi de data aceasta tot Hidroelectrica (H2O) a fost cea mai căutată acţiune de investitori.
Tranzacţiile pe acest emitent au fost de 23,3 mil. lei. Totalul pe segmentul de acţiuni s-a ridicat la 54 mil. lei, arată datele publicate pe bvb.ro.
“Şedinţa de azi a adus din nou câteva schimburi de pachete mari la H2O, dar în scădere faţă de maximul atins săptămână trecuta (maxim care a fost atins la ultimele tranzacţii ale zilei). Banca Transilvania, rezultate foarte bune la 9 luni, investment grade primit, se afla într-o poziţie favorabilă şi de aici şi evoluţia din ultima perioada”, spune Antonio Oroian, broker al Goldring.
“Să vedem cum va evolua piaţă odată cu eliberarea cash-ului în urma ofertei FP, dacă acel cash va reintra în piaţă sau investitorii vor aştepta noi date pentru a lua decizii. Totuşi, mă aştept că până la finalul anului să continuăm trendul pozitiv, dacă nu ne trezim cu alte decizii ale Guvernului care să aibă un impact negativ asupra companiilor”.
Potrivit datelor din platformele brokerilor, numărul de acţiuni lansate de investitori pentru a fi vândute în oferta de răscumpărare a Fondului Proprietatea (FP) era luni seară de 2,95 miliarde de acţiuni, echivalentul a 1,9 mld. lei. Oferta se încheie pe 5 decembrie la ora 12:00. Fondul vrea să-şi răscumpere de 1,67 miliarde de acţiuni ceea ce înseamnă că deja se înregistreze suprasubscriere.
Din cele 20 de acţiuni ale indicelui principal BET, 16 au fost luni pe plus – cu creşteri de la 0,2% pentru Fondul Proprietatea (FP), 0,24% pentru Digi Communications, la 1% pentru Banca Transilvania (TLV) – care a închis la o evaluare record de 18,5 mld. lei, la circa 2% pentru ONE, Romgaz, Purcari, BRD. Acţiunile Sphera Group şi ale Bursei de Valori Bucureşti s-au apreciat cu 5,4% fiecare. Pe minus au fost Hidroelectrica (-2,5%), TTS (-1,6%) şi Nuclearelectrica (-0,11%). Transgaz a stagnat la 18,22 lei.
Cele mai tranzacţionate trei acţiuni au fost Hidroelectria (23,3 mil. lei), Banca Transilvania (7,85 mil. lei) şi Petrom (4,13 mil. lei). Acţiunile Petrom au urcat cu 1,11%.
Pe plan extern marile burse europene au avut dinamici mixte: FTSE100 la Londra scădea la ora redactării acestei ştiri cu 0,2%, la Frankfurt DAX creştea cu 0,04%, la Paris CAC40 scădea 0,17%, la Milano indicele stagna. Peste Ocean, indicele Dow Jones scădea cu 0,5%.