Burse - Fonduri mutuale

Listările statului ar putea influenţa doar parţial Bursa

Autor: Stefan Musgociu

10.10.2010, 23:40 19

Bursa a crescut cu 0,27% vineri, pe o lichiditate de numai 8,5mil. lei, într-o piaţă în care investitorii au reacţionat vizibilla anunţul intrării BCR în acţionariatul Oltchim (OLT) şi auridicat preţul acestor titluri cu 6,98%.

Titlurile combinatului chimic din Râmnicu Vâlcea au înregistratcea mai accelerată ascensiune din piaţă şi au ajuns la preţul de0,23 lei, pe a patra lichiditate de la BVB, respectiv de 782.000 delei.

Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni de la BVB,a căror evoluţie este analizată de indicele BET, au fost realizatela preţuri în creştere în medie cu 0,26%. La finalul sesiunii,titlurile SIF aveau cotaţii în scădere în medie cu 0,35%. ŞefulDepartamentului de Cercetare Pieţe de Capital al BCR Mihai IulianCăruntu spune că lichiditatea pieţei va creşte odată cu revenireainvestitorilor străini, iar interesul acestora pentru acţiunilecompaniilor din România ar putea fi stimulat de promisiunile delistare a Fondului Proprietatea, Romgaz, dar şi a unor pachetesuplimentare de titluri la Transelectrica (TEL), Transgaz (TGN) şiOMV Petrom (SNP).

"Există însă doi factori perturbatori care ar putea diluainteresul investitorilor. În primul rând există o reticenţă faţă deexpunerea pe acţiuni alimentată de semnele de întrebare cu privirela o eventuală reintrare în recesiune a principalelor economii lanivel mondial, în principal cea americană. Al doilea factor esteprofilul de risc înrăutăţit al României, unde stabilitatea politicăpare tot mai fragilă, iar efectul măsurilor de austeritate luate deexecutiv în a doua jumătate a anului se vor concretiza înmenţinerea presiunii pe consumul intern, ceea ce ar putea amâna oreluare sustenabilă a creşterii economice cel puţin încă două-treitrimestre, probabil până la mijlocul anului viitor", a declaratCăruntu.

Analistul BCR crede că valoarea cumulată a ofertelor secundareanunţate de stat la Petrom, Transelectrica şi Transgaz ar putea fide 500 de milioane de euro, iar oferta pentru listarea Romgaz arvaria între 280 şi 300 de milioane de euro.

"Ca atare, condiţiile favorabile pentru ca piaţa de capital săatragă atenţia ar putea să se materializeze doar parţial în primajumătate din 2011 într-o creştere a lichidităţii şi a cotaţiilor.Această limitare a interesului ar putea fi determinată de riscul deţară în creştere în condiţiile dificultăţilor în administrareadeficitului fiscal în parametrii agreaţi cu FMI", a mai spusanalistul.

Acţiunile BRD (BRD) şi OMV Petrom (SNP) s-au clasat pe primelepoziţii în topul rulajelor, cu operaţiuni de 1,7 milioane lei şirespectiv 1,4 mil. lei. Cea mai recentă tranzacţie cu titlurilebăncii a fost efectuată la 12,3 lei, preţ în creştere cu 0,82%, iaracţiunile companiei petroliere au avansat cu 1,19%, la 0,339lei.

Lichiditatea de vineri a fost asigurată în proporţie de 73% de otranzacţie negociată cu 24,73% din acţiunile firmei ToneliNutrition Titu (COTU), firmă controlată de investitori libanezi,care deţin cumulat 95,14% din titluri.

Pe plan extern, la închiderea şedinţei de la Bucureşti burselevest-europene erau în scădere cu până la 0,4%, linia fiind urmatăde majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est, careînregistrau corecţii cuprinse între 0,2% şi 1,3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO