Burse - Fonduri mutuale

Luna şi privatizarea: Oltchim va fi vândut în mai, oferta Transgaz - în iunie. Care este calendarul pentru celelalte „perle ale statului“

Luna şi privatizarea: Oltchim va fi vândut în mai, oferta Transgaz - în iunie. Care este calendarul pentru celelalte „perle ale statului“

Florin Vlădan, şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), instituţie subordonată Ministerului Economiei, care coordonează procesul de privatizare a celor mai importante companii de stat

Autor: Roxana Petrescu

28.03.2012, 00:06 4096

Odată cu finalizarea vânzării unui pachet de 15% din acţiunile Transelectrica, transportatorul naţional de energie electrică, statul anunţă calendarul pentru cedarea altor participaţii, primele pe listă fiind Oltchim şi Transgaz. La "încălzire" sunt Romgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi Electrica.

"Deşi este o vânzare destul de mică, pachetul Transelectrica este cel care va de ritmul şi pentru celelalte vânzări", a spus Florin Vlădan, şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), instituţie subordonată Ministerului Economiei, care coordonează procesul de privatizare a celor mai importante companii de stat.

Astfel, următoarea pe listă va fi licitaţia pentru vânzarea combinatului chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea, care ar urma să aibă la loc la finalul lunii mai, primirea ofertelor fiind programată pentru data de 17 aprilie.

"Privatizarea Oltchim va fi una grea pentru că firma înregistrează pierderi. Termenul pentru depunerea ofertelor va fi 17 aprilie, iar desfăşurarea licitaţiei va avea loc pe data de 31 mai", a mai precizat şeful OPSPI. El a mai spus că până în prezent OPSPI a semnat acorduri de confidenţialitate cu câţiva investitori interesaţi de privatizarea combinatului, fără să ofere detalii. Ministerul Economiei intenţionează să vândă întregul pachet de acţiuni deţinut la Oltchim, de 54,8% din capital, termenul impus de Fondul Monetar Internaţional pentru finalizarea procedurii fiind sfârşitul lunii aprilie.

Potrivit unui document oficial obţinut de Mediafax, redactat la jumătatea lunii martie, patru companii din România, Rusia, Emiratele Arabe Unite şi Germania şi-au exprimat interesul pentru Oltchim. Acţiunile Oltchim vor fi vândute într-un proces în care singurul criteriu de departajare a ofertelor depuse va fi preţul, iar statul se va baza în negocieri pe evaluări care relevă că valoarea de piaţă a companiei poate ajunge şi la aproape 300 de milioane de euro, dacă Oltchim beneficiază şi de serviciile rafinăriei Arpechim, principalul furnizor de materii prime, aflată în prezent în proprietatea Petrom.

Următoarea pe listă va fi vânzarea unui pachet de 15% din acţiunile Transgaz, compania naţională de transport a gazelor naturale.

"Am selectat intermediarul şi cred că în iunie va începe perioada de subscriere", a mai precizat Vlădan.

În afară de Oltchim şi Transgaz, Ministerul Economiei a mai anunţat că vrea să scoată la vânzare pachete minoritare din Romgaz, Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, companii care sunt considerate singurele "perle" pe care le mai controlează statul.

"La Hidroelectrica, acum se analizează ofertele depuse de intermediari. Pentru Nuclearelectrica se definitivează caietul de sarcini, urmând ca în 10 zile să se lanseze anunţul pentru atragerea intermediarilor. Sunt în curs de pregătire pentru privatizare Electrica Furnizare, Electrica Serv, Electrica Distribuţie Transilvania Sud, Transilvania Nord şi Muntenia Nord. În cazul ultimelor companii va avea loc vânzarea pe bursă a unor pachete de 15%", a mai precizat Vlădan. Potrivit unor surse citate de Mediafax, filialele de distribuţie ale Electrica ar urma să fie listate pe bursă în a doua parte a anului.

Dincolo de vânzarea de pachete minoritare sau majoritare, statul intenţionează să-i atragă pe investitori şi într-o serie de parteneriate public private pentru o serie de proiecte majore, aşa cum sunt reactoarele 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă sau hidrocentrala Tarniţa Lăpuşteşti. Deşi proiectele menţionate sunt practic blocate în acest moment, Vlădan spune că la mijlocul acestei luni două companii au depus oferte pentru o investiţie de 900 de milioane de euro pentru un grup nou de 500 MW la Complexul Energetic Rovinari.

Cele două companii sunt Marubeni Corporation din Japonia şi China Huadian Engineering. Un proiect cu dimensiuni similare, care presupune investiţii de 800 de milioane de euro, are în derulare şi Complexul Energetic Craiova, care aşteap­tă la rândul său investitori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO