Burse - Fonduri mutuale

Lupsan, Intercapital: Am vazut un rally neconfirmat. Nu exclud minimele

Lupsan, Intercapital: Am vazut un rally neconfirmat. Nu exclud minimele
23.06.2009, 17:59 26

Bursa locala a inchis sedinta de ieri in coborare, cu corectii usoare de aceasta data, cele mai afectate fiind companiile din sectorul energetic, indicele de profil BET-NG coborand cu 0,8% fata de referinta.

Brokerii sunt de parere ca piata se indreapta catre o perioada indelungata de corectii de mica amploare, pe fondul diminuarii entuziasmului investitorilor. Nu exclud nicio scadere a pietei locale pana la minimele din primavara acestui an.
"Cred ca piata locala se afla la un debut al unui trend descendent de durata si iau in calcul chiar o scadere pana la minimele din primavara. Schimbarea de trend se datoreaza neconfirmarii rally-ului din ultima perioada, iar acest lucru se observa si pe pietele externe", a declarat Adrian Lupsan, directorul general adjunct al societatii de brokeraj Intercapital.
In ciuda scaderilor generale din piata, rulajul pietei a continuat sa creasca, valoarea tranzactiilor din sedinta de ieri depasind 9,8 mil. euro (41,4 mil. lei), cel mai mare nivel de la inceputul lunii si pana in prezent. Volumul de tranzactionare s-a ridicat la peste 81,8 milioane de actiuni, si de aceasta data, cele mai tranzactionate titluri din piata fiind cele ale companiei petroliere Rompetrol Rafinare (RRC).
"Cresterea lichiditatii pietei se datoreaza in principal tranzactiilor sustinute pe societatile financiare. Investitorii speculativi au intrat la cumparare pentru sustinerea societatilor la nivelul suport de 15.000 de puncte. Pe termen mediu insa apreciez o corectie si sub acest nivel", a explicat Lupsan.
Indicele BET-FI, care grupeaza cele cinci societati financiare, a inregistrat ieri o corectie de 0,2%, cea mai redusa scadere la nivelul indicatorilor. La aceasta categorie, cea mai mare apreciere au inregistrat-o titlurile SIF Moldova (SIF2), care au urcat cu aproape 0,8% fata de referinta, in timp ce actiunile SIF Transilvania (SIF3) au marcat cea mai mare scadere, de 1,8%, coborand astfel la pretul de 0,665 lei/titlu.
In sectorul energetic, cea mai mare scadere a fost consemnata de actiunile Rompetrol Rafinare, care au coborat cu 1,5%, urmate indeaproape de corectia titlurilor Petrom (SNP), care au pierdut 1,3% fata de referinta. Societatile de utilitati, Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN), au inregistrat evolutii diferite, de plus 0,8% si respectiv minus 0,3%.
"Cresterea lichiditatii nu se datoreaza unor eventuale intrari in piata ale investitorilor straini. In conditiile in care nici pietele externe nu confirma trendul ascendent din ultimele luni, investitorii institutionali si cei straini sunt rezervati sa intre pe pietele emergente. Se observa o crestere a riscului pe aceste piete, de aici si lipsa interesului pentru achizitii", a adaugat Lupsan.
Spre deosebire de piata locala, principalele piete externe inregistrau cresteri temperate spre inchidere, cel mai mare avans fiind consemnat de indicele german DAX, de 0,6%. Indicele britanic FTSE 100 urca cu 0,3%, in vreme ce indicatorul bursier francez CAC 40 inregistra un avans de 0,1%.
Pe piata locala, companiile din sectorul farma au inregistrat unele dintre cele mai mari aprecieri din piata.
Titlurile Antibiotice Iasi (ATB) au urcat cu 1,5%, actiunile Biofarm (BIO), cu 1,8%, iar cele ale Zentiva (SCD), cu aproape 1% fata de referinta, atingand pretul de 0,66 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO