Burse - Fonduri mutuale

Lupsan, Intercapital: O coborare sub minimele din octombrie nu e exclusa

Lupsan, Intercapital: O coborare sub minimele din octombrie nu e exclusa
28.01.2009, 00:00 15

"Dupa scaderile de saptamana trecuta, ieri (luni - n.a.) Bursa a avut o tentativa de revenire, insa temerile din piata au readus evolutia pe minus. Cresterea nu s-a mentinut in special din cauza stirilor negative externe, dublate de stirile proaste despre economia romaneasca, precum si din cauza deprecierii considerabile a titlurilor Bancii Transilvania (TLV), care au generat un sentiment negativ printre investitori. Astfel, in ciuda decorelarii Bursei fata de pietele externe de la inceputul lunii, vedem acum reversul medaliei", a declarat Adrian Lupsan, directorul adjunct al societatii de brokeraj Intercapital Invest.

Titlurile Bancii Transilvania au inregistrat o corectie de 7,9%, pana la pretul de 0,82 lei/actiune, in vreme ce actiunile BRD au coborat cu 1,5%, iar actiunile Bancii Comerciale Carpatica (BCC) au pierdut 2,7%.
Indicele societatilor financiare, BET-FI, a inregistrat de asemenea o corectie in sedinta de ieri, de 0,4%, cea mai mare scadere din randul SIF-urilor fiind consemnata de titlurile SIF Oltenia (SIF5), care au pierdut 1,5%.
In top au urmat scaderile SIF Moldova (SIF2), cu 1,3%, SIF Banat-Crisana (SIF1), cu 0,8% si SIF Transilvania (SIF3), cu minus 0,4%. Titlurile SIF Muntenia (SIF4) au inchis in urcare, cu un avans de 1%, pana la pretul de 0,535 lei/actiune.
"Deoarece fata de pietele externe exista o oarecare intarziere manifestata de piata locala, cu siguranta nu am atins minimele, evolutia din urmatoarea perioada fiind extrem de importanta si decisiva in acest sens. Cred ca, odata atinse minimele, trendul descendent se va incheia, iar pe Bursa va urma o perioada de acumulare, de 9 pana la 12 luni, fara reveniri spectaculoase insa", a adaugat Lupsan.
In ciuda evolutiei generale a pietei, companiile energetice au sfidat trendul general inchizand pe plus, indicele de profil, BET-NG, consemnand un avans de 0,4% fata de nivelul de referinta.
Titlurile companiilor petroliere au fost cele mai tranzactionate din sedinta de ieri, Petrom (SNP) si Rompetrol Rafinare (RCC) consemnand un avans de 1,2% fiecare. Societatea nationala de transport de gaze, Transgaz (TGN), a consemnat o apreciere de 1%, in schimb titlurile Transelectrica (TEL) au coborat cu aproape 2%.
"Ma ingrijoreaza ca dincolo de criza economica internationala, care ne afecteaza prin corelarea pietei locale cu pietele externe, treptat se contureaza si o criza pe plan intern, mai mare decat cea la care ne asteptam. In acest sens cresterea deficitului bugetar la peste 8% ar putea impinge economia Romaniei intr-o recesiune, iar daca acest lucru se intampla, nu vad o imbunatatire a situatiei pe Bursa mai devreme de 2010", a continuat Lupsan.
La nivelul pietelor externe, principalii indicatori europeni au consemnat de asemenea pierderi asemanatoare celei de la Bucuresti, cea mai mare scadere fiind inregistrata de indicele britanic, FTSE 100, care spre finalul sedintei pierdea 0,8%.
Indicele francez CAC 40 cobora cu 0,5%, in timp ce indicatorul german DAX consemna un declin de 0,3%.
"Pietele externe testeaza deja minimele atinse in octombrie anul trecut, iar o coborare sub minime nu este exclusa. Din acest motiv, cred ca piata locala se va recorela cu pietele externe, cel putin pentru o perioada scurta de timp, astfel orice stire venita de afara se va manifesta in evolutia pietei locale", a incheiat Lupsan.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO