Burse - Fonduri mutuale

Lupsan, Intercapital: Piata mai are sanse de apreciere pe termen scurt

Lupsan, Intercapital: Piata mai are sanse de apreciere pe termen scurt
05.04.2009, 17:09 18

Bursa de la Bucuresti a continuat recuperarea si in sedinta de vineri, cu o apreciere usoara de 0,7% pe BET, in vreme ce societatile financiare, grupate sub indicele BET-FI, au mai urcat cu 3,7% peste referinta. In ultima luna, indicele BET-FI a marcat o recuperare de aproape 50%, in vreme ce indicatorul BET a urcat cu 35% fata de minimele din luna februarie.

Brokerii sunt de parere ca piata se indeparteaza de minime si se incadreaza pe un trend de revenire, pe fondul entu-ziasmului tot mai mare al investitorilor care anticipeaza o posibila iesire timpurie din criza, insa pericolul unor scaderi pronuntate pe viitor nu a trecut complet.
"Piata locala, pe fondul evolutiilor pietelor globale, incepe sa se indeparteze de zona de rezistenta si testeaza o posibila revenire. Iar aprecieri de inca 20%-35% nu sunt excluse in urmatoarele 2-3 saptamani, deoarece entuziasmul investitorilor este din ce in ce mai mare. Evolutia de vineri a fost in mod sigur marcata de euforia liderilor politici de la G20, care si-au manifestat intreaga sustinere pentru sectorul financiar mon-dial", a declarat Adrian Lupsan, directo-rul general adjunct al firmei de brokeraj Intercapital Invest.
Societatile financiare alaturi de societatea de brokeraj Broker Cluj (BRK) au inregistrat printre cele mai mari aprecieri din piata in sedinta de vineri, respectiv de 9,4% pe titlurile SIF Oltenia (SIF5) si 12,7% pe titlurile Broker. Restul SIF-urilor au marcat aprecieri cuprinse intre 1%, in cazul actiunilor SIF Muntenia (SIF4), si 4,5% pe actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1).
Cresteri considerabile au marcat si companiile din sectorul constructiilor Dafora Medias (DAFR) si Condmag Brasov (COMI), respectiv de 14,9%, cea mai mare apreciere din piata de altfel, si de 8,7% in cazul Condmag, pretul producatorului de conducte magistrale atingand nivelul de 0,212 lei/actiune.
Spre deosebire de societatile finan-ciare, societatile bancare au avut unele dintre cele mai reduse avansuri din piata in sedinta de vineri, titlurile BRD urcand doar cu 0,8% peste referinta, la pretul de 6,65 lei/actiune. Titlurile Bancii Transilvania (TLV) au inregistrat o apre-ciere ceva mai ridicata, de 2,7%, atingand astfel nivelul de 0,94 lei/actiune.
"Aprecierile puternice pe societatile din sectorul financiar se datoreaza si intrarii la cumparare a investitorilor speculativi pe aceste titluri. Lichiditatea ridicata a acestora este motivul principal pentru care actiunile financiarelor sunt tinta predilecta a investitorilor speculativi. Nu cred insa ca va creste presiunea la vanzare pe aceste titluri in urmatoarea perioada, pentru ca piata are inca sanse de apreciere. Ramane de vazut ce se va intampla in acest sector peste cateva saptamani", a adaugat Lupsan.
De asemenea, el a apreciat ca societatile din sectorul financiar s-ar putea numara printre emitentii surpriza din perioada urmatoare, in luna aprilie urmand sa fie publicate rezultatele trimestriale.
"Ma astept la rezultate trimestriale peste estimari pentru societatile din sectorul financiar", a spus Lupsan.
Companiile din sectorul energetic au inregistrat preponderent scaderi in sedinta de vineri, indicele de profil BET-NG consemnand un declin de 0,2% fata de referinta. Titlurile Rompetrol Rafinare (RRC) si Transgaz Medias (TGN) au inregistrat pierderi, respectiv de 1,6% si 0,3%, in timp ce actiunile Petrom (SNP) si Transelectrica (TEL) au inchis in stationare, la nivelul de 0,164 lei/actiune si respectiv 10,2 lei/actiune.
Spre deosebire de piata de la Bucuresti, principalele piete europene au inregistrat pierderi, cea mai mare scadere fiind consemnata de indicele britanic FTSE 100, care a pierdut 2,3% fata de referinta, urmat de scaderea cu 1,1% a indicatorul francez CAC 40.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO