Burse - Fonduri mutuale

Magazin Universal Maramureş, companie controlată de Dorel Goia, proprietarul TeraPlast, a subscris 10 mil. lei în oferta de vânzare de acţiuni a Hidroelectrica

Magazin Universal Maramureş, companie controlată de...

Autor: Tibi Oprea

30.06.2023, 18:20 4337

Magazin Universal Maramureş (simbol bursier MAMA), companie care administrează un centru comercial din municipiul Baia Mare şi care este controlată indirect de Dorel Goia, proprietarul producătorului de materiale de construcţii TeraPlast, a aunţat vineri seară la Bursa de Valori Bucureşti că a subscris 10 mil. lei în oferta de vânzare de acţiuni a Hidroelectrica.

Consiliul de Administraţie al companiei a aprobat pe 26 iunie, cu unanimitate de voturi, ca Magazin Universal Maramureş să subscrie acţiuni de maximum 10 mil. lei în IPO-ul celui mai mare producător de energie, cu un profit de 4 mld. lei şi afaceri de 9,1 mld. lei în 2022.

În urma închiderii IPO-ului companiei de stat, Magazin Universal Maramureş va raporta pieţei numărul exact de acţiuni subscrise, în funcţie de rata de alocare. Până vineri, a şasea zi a ofertei, micii investitori au introdus în sistemele brokerilor ordine de subscriere pentru 50,6 milioane de acţiuni, tranşa dedicată lor fiind subscrisă la finalul zilei în proporţie de 432,5%.

Astfel, subscrierile totale se ridică la 5,7 mld. lei în primele şase zile. Vineri, investitorii re retail au introdus ordine pentru circa 2,2 milioane de acţiuni, ceea ce, la preţul maxim din ofertă de 112 lei, înseamnă o valoare de aproape 245 mil. lei, conform calculelor realizate de ZF.

Mai sunt alte două zile de ofertă, luni şi marţi până la ora 12:00, în cazul în care acţionarul minoritar Fondul Proprietatea nu decide să închidă anticipat oferta sau să suplimenteze numărul de acţiuni puse la vânzare şi implicit perioada de subscriere.

Potrivit informaţiilor Ziarului Financiar, interesul este la fel de mare şi pe tranşa investitorilor instituţionali, acolo unde oferta este deja suprasubscrisă din primele zile, la un preţ spre limita superioară a intervalului.

Fondul Proprietatea a scos la vânzare 78 milioane de acţiuni H2O. Din acest pachet, 85% este adresat investitorilor instituţionali, care sunt şi cei ce vor decide preţul final al ofertei. Oferta de listare a Hidroelectrica este estimate la maximum 8,8 mld. lei.

Magazin Universal Maramureş are 38,8 mil. lei capitalizare şi este controlată în proporţie de 51,63% de Info Sport SRL, companie a lui Dorel Goia. Silvana Center SA deţine 22,35% din acţiuni. De la începutul anului, acţiunile MAMA se tranzacţionează în urcare cu 19,4%, pe fondul unor tranzacţii de 2,2 mil. lei, arată datele BVB.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO