Burse - Fonduri mutuale

Malgorzata Rusewicz, preşedinte, Asociaţia Fondurilor de Pensii din Polonia: Guvernul nostru a luat 51% din activele fondurilor de pensii Pilon II, iar acesta e motivul pentru care au pierdut alegerile

Romanian Stock Market Summit

 Malgorzata Rusewicz, preşedinte, Asociaţia Fondurilor...

Autor: Alex Ciutacu

25.02.2019, 17:06 875

Fondurile de pensii private Pilon II au fost luate cu asalt şi în Polonia în urmă cu câţiva ani, însă partidul care se afla la guvernare în 2013 şi a decis să naţionalizeze jumătate din banii din acest pilon a pierdut următoarele alegeri şi acum recunoaşte că acea decizie a fost o greşeală, explică Malgorzata Rusewicz, preşedintele Asociaţiei Naţionale de Fonduri de Pensii din Polonia.

„Chiar şi după ce am încercat să le arătăm consecinţele, ministerul de Finanţe şi Guvernu nu voiau să lase fondurile în apce şi au decis să ia 51% din activele din fondurile de pensii care erau investite în titluri de stat, şi să le treacă la buget. (...) Una dintre consecinţe a fost politică, acesta a fost unul dintre motivele principale pentru care guvernul şi partidul au pierdut alegerile”, spune Rusewicz în cadrul Romanian Stock Market Summit.

Printre consecinţele cu care s-a confruntat Polonia atunci când Guvernul a „atacat” Pilonul II de pensii se numără aspecte atât economice, dar şi sociale grave.

„După asta, guvernul s-a lovit de consecinţe. Am fost în situaţia în care oamenii şi-au pierdut încrederea în sistemul de pensii. Total. Dacă te uiţi la cercetări făcute de instituţii, oamenii din Polonia şi-au pierdut încrederea în sistemul global de pensii. Ei credeau că banii din pensii sunt privaţi, dar apoi guvernul i-a atacat”, spune Rusewicz.

Ea mai atrage atenţia şi asupra modului în care mediul privat încearcă să poarte dialogul cu guvernul.

„Uitându-mă la experienţa noastră, când încerci să explici economic, cred că politicienii nu mai gândesc realistic la un moment dat. Şi din acest punct de vedere sugerez o comunicare diferită. În Polonia, spre exemplu, fondurile de pensii investesc circa 30% din fonduri în companii de tehnologii inovatoare. Băncile nu investesc în asta că este riscant. Şi trebuie să le spunem că nu vom avea inovaţie dacă nu lasă fondurile de pensii în pace”, adaugă ea.

Rusewicz susţine că, în urmă cu trei ani, noul guvern polonez a înţeles şi a gândit planuri şi programe de viitor de dezvoltare a acestor fonduri de pensii, încât

În urmă cu trei ani, Rusewicz susţine că noul Guvern a înţeles şi a gândit planuri de viitor cu privire la dezvoltarea fondurilor de pensii pe care a început să le aplice şi care sunt acum în desfăşurare.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO