Burse - Fonduri mutuale

Mari semne de întrebare. Cazul Roşia Montană arată că s-a jucat zvonul, nu verdictul. Pe ce s-a bazat premierul Ciolacu când a spus pe 1 februarie că România ar putea pierde procesul Roşia Montană? Cum arată graficul de speculaţie bursieră?

Mari semne de întrebare. Cazul Roşia Montană arată...

Autor: Liviu Popescu, Răzvan Botea

11.03.2024, 00:08 2973

Curtea de arbitraj de la Washington a anunţat vineri, 8 martie, că România a câştigat arbitrajul cu Gabriel Resources, provocând o surpriză, după ce opinia publică din România a fost inundată cu mesaje pornite de la oficiali şi intensificate în mass-media că va pierde procesul. De fapt, România avea toate şansele să îl câştige, deoarece canadienii nu obţinuseră avizul de mediu pentru exploatarea cu cianuri.

Verdictul în cazul roşia Montană în favoarea României a căzut ca un trăsnet în condiţiile în care opinia publică a fost alimentată constant în ultima lună, în mod artificial, cu ideea că România va pierde. Declaraţiile iniţiale au fost făcute de premierul Marcel Ciolacu pe 1 februarie, într-un stil destul de vag iar apoi, deliberat sau nu, o mare parte din mass media a dat ca sigur faptul că România va pierde. O lună mai târziu, curtea de arbitraj de la Washington a publicat verdic­tul şi România a câştigat, de fapt.

Nu este clar pe ce s-a bazat prim-ministrul Ciolacu când a sugerat că România va pierde procesul, mai ales că inducerea acestei idei era în dezavantajul României. Este greu de explicat de ce a fost formulată în mod public această temere, care ar fi putut sprijini ea însăşi un deznodământ nefavorabil. „M-am obişnuit ca notele de plată să-mi vină ca şi prim-ministru pentru toate tâmpeniile făcute de către alţii (...) Înţeleg că până pe data de 10  va veni şi o decizie definitivă în cazul Roşia Montană“,a spus joi, 1 februarie Marcel Ciolacu, citat de Agerpres.

„Ieri, în şedinţa de Guvern, am rugat toţi colegii care deţin informaţii şi care au avizat sau nu au avizat acest proiect, toate aceste documente să fie strânse, toate documentele de la avocaţii pe care i-am avut în acest proces, astfel încât românii, cu toţii, să ştie adevărul.“

De la această afirmaţie a plecat ideea că România va pierde procesul. Diverse surse din media au rostogolit apoi această informaţie, cu toate că Gabriel Resources nu primise autorizaţia de mediu, deci nu se conformase reglementărilor. Nu au fost luate în considerare motivele pentru care România ar fi putut să câştige procesul. Din raţiuni neclare, foarte mulţi au mers pe ideea că România va pierde cel mai probabil

Dacă ar fi ca cineva să se gândească că la mjloc a fost un scenariu, atunci în acest scenariu pur şi simplu s-a jucat pe bursă zvonul şi nu verdictul. Indiferent de verditc, cei care au plusat pe ideea că România va pierde, au determinat o creştere a preţului acţiunilor companiei canadiene cu aproape 100% în ultima lună. Iar cine a fost suficient de abil să vândă înainte de publicarea verdictului, a încasat profiturile.

Acum opoziţia îl acuză pe Marcel Ciolacu că, prin afirmaţiile sale în calitate de premier al României, a influenţat rezultatele de pe bursa de la Toronto a Gabriel Resources, compania care ar fi urmat să exploateze resursele de aur de la Roşia Montană. Practic, investitorii au cumpărat mai multe acţiuni şi valoarea companiei a crescut. Marcel Ciolacu a respins aceste acuzaţii: „Despre ce bursă vorbim? Eu joc la bursă?”, a răspuns Marcel Ciolacu, legat de acuzaţiile opoziţiei.

 

Ce arată cifrele?

Acţiunile Gabriel Resources (simbol bursier GBU) şi-au dublat valoarea pe Bursa de Valori din Toronto de la 1 februarie 2024, de când premierul Marcel Ciolacu a sugerat că România ar fi pierdut procesul cu compania care deţine controversatul proiect Roşia Montană, pe volume de tranzacţionare cu mult peste media obişnuită.

Potrivit calculelor realizate de ZF, de la 1 februarie 2024 până pe 7 martie 2024 investitorii au tranzacţionat acţiuni GBU de 6,2 milioane de dolari canadieni (4,6 mil. dolari americani), valoare cu 50% mai mare decât s-a tranzacţionat în tot anul 2023 cu acţiuni ale acestei companii. Pe 8 martie 2024, când a fost anunţat verdictul, acţiunile GBU au fost suspendate de la tranzacţionare.

Asfel evaluarea bursieră a Gabriel Resources a urcat într-o lună la 901 milioane de dolari canadieni (666 mil. dolari americani) de la 466 mil. dolari canadieni (345 mil. dolari americani), evoluţie determinată de faptul că investitorii au pariat că România va pierde procesul prin care i se solicitau daune de 6,7 miliarde de dolari. Compania nu a avut în această perioadă raportări financiare. Preţul a crescut de la 0,45 dolari canadieni la 0,87 dolari canadieni.

Circa 367.000 de acţiuni GBU s-au tranzacţionat în medie de la 1 februarie 2024 încoace, adică 247.000 de dolari canadieni pe zi. Spre comparaţie în 2023 volumul mediu de tranzacţionare a fost de 62.000 de acţiuni GBU pe zi, echivalentul a 20.600 de dolari canadieni.

Anul acesta, tranzacţiile cu acţiuni GBU  de la bursa din Toronto au însumat 7 milioane de dolari canadieni (5,2 mil. dolari americani), din care 6,2 mil. dolari canadieni (4,6 mil. dolari americani), adică aproape 90% din totalul tranzacţiilor au fost realizate de la 1 februarie 2024 încoace.

În aşteptarea anunţului că România va pierde procesul şi Gabriel Resources va primi despăgubiri câteva miliarde de euro, BRK Financial Group, singurul broker listat la Bursa de Valori Bucureşti, a anunţat într-un raport publicat vineri după-amiază că deţine în portofoliu 1,26 milioane de acţiuni Gabriel Resources, compania canadiană care a cumpărat în 1998. Acţiunile BRK creşteau vineri şi cu 12%.

Verdictul a fost însă altul: România a câştigat procesul, reprezentată de casa de avocatură Leaua Damcali Deaconu Păunescu (LDDP) şi elveţienii de la LALIVE. Crenguţa Leaua, care este avocat specializat în arbitraje internaţionale, este profesor universitar la Facultatea de Drept din cadrul ASE. Ea este arbitru în dosarele internaţionale la Curtea de la Paris, la Vienna International Arbitration Center, şi la alte Curţi de Arbitraj Internaţional din mai multe ţări.  Casa de avocatură LDDP a fost înfiinţată în 2005

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO