Burse - Fonduri mutuale

Marile burse europene intră în teritorii negative pe fondul declaraţiilor băncii centrale americane, în timp ce contractele futures din SUA înregistrează evoluţii relativ stabile. La Bucureşti, indicele BET scade cu 0,65%, iar BETAeRO este pe minus cu 1,5%

Ieri, indicele tech Nasdaq a suferit cea mai mare scădere din februarie anul trecut (Sursa foto: Profimediaimages.ro)

Ieri, indicele tech Nasdaq a suferit cea mai mare scădere din februarie anul trecut (Sursa foto: Profimediaimages.ro)

Autor: Eduard Ivanovici

06.01.2022, 13:03 3036

UPDATE 15:00 -- BET este pe minus cu 0,47%, iar BETAeRO cu 1,25%. Contractele futures pe Nasdaq şi S&P 500 scad cu 0,6%, respectiv, 0,1%. Contractele futures pe Dow Jones cresc cu 0,2%.

 

Majoritatea pieţelor globale de capital au scăzut la începutul şedinţelor de tranzacţionare de astăzi, 6 ianuarie 2022, având în vedere că presiunile inflaţioniste şi declaraţiile băncii centrale americane (Fed) şi-au pus amprenta asupra activelor de risc la nivel mondial.

FTSE 100, indicele bursei londoneze, scădea la ora publicării ştirii cu aproape 0,7%, în timp ce DAX din Germania şi indicele CAC 40 al bursei pariziene înregistrau declinuri de 1%, respectiv 1,1%. La Milano, FTSE MIB era pe minus cu 1%, iar indicele IBEX 35 din Madrid scădea cu 0,8%, conform MarketWatch.

„Alimentat” de performanţele acţiunilor tech, indicele pan-european Stoxx 600 se deprecia cu 1,05%, iar BET, indicele de referinţă al Bursei de Valori Bucureşti, era pe minus cu 0,65%, potrivit datelor BVB. BETAeRO scădea cu 1,48% la ora 12:50.

Asia Dow suferea un declin de 1,8%, în timp ce indicele Nikkei 225 al bursei din Japonia se deprecia cu 2,9%. Indicii din Hong Kong şi Shanghai înregistrau evoluţii de plus 0,7%, respectiv minus 0,25%.

Ieri, indicele american al marilor companii tech Nasdaq a raportat un minus de peste 3%, cea mai mare scădere din februarie anul trecut, în timp ce Dow Jones Industrial Average a scăzut pentru prima dată în 2022, notează CNBC.

În prezent, contractele futures pe Dow Jones, S&P 500 şi Nasdaq raportează creşteri de 0,2%, 0,1%, respectiv o scădere de 0,4%.

Evoluţiile vin într-un moment în care participanţii la piaţă sunt profund îngrijoraţi cu privire la răspândirea variantei Omicron a coronavirusului. Zilele trecute, SUA au numărat un milion de infecţii într-o singură zi. Recent, Franţa, Italia, Portugalia, Turcia şi Ţările de Jos au raportat un număr record de cazuri zilnice.

Potrivit Bloomberg, totalul de infecţii zilnice cu coronavirus din Uniunea Europeană a ajuns la un milion pentru prima dată de la începutul pandemiei din cauza tulpinii Omicron. Chiar dacă simptomele variantei Omicron sunt în mare parte uşoare, guvernele îşi fac griji în ceea ce priveşte presiunea exercitată asupra spitalelor şi serviciilor sanitare, aplicând o serie de măsuri prin care intenţionează să mărească numărul de persoane vaccinate.

Totodată, pierderile au loc după publicarea unei minute Fed conform căreia banca centrală americană ar reduce cantitatea de bonduri pe care o deţine şi ar majora ratele dobânzilor mai repede decât estima piaţa.

„Dacă aceste temeri încep să se accentueze, iar momentan cred că vorbim despre temeri, ci nu despre panică, evaluările pieţelor de capital ar continua să fie presate, ceea ce ar favoriza companiile ieftine, cu evaluări mici”, consideră Brian Nick, chief investment strategist al administratorului de active Nuveen.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO