Burse - Fonduri mutuale

Marile companii din energie cresc la Bursa de Valori după ce Guvernul a aprobat un memorandum pentru distribuirea a 90% din profit spre dividende, cu unele excepţii. Acţiunile Nuclearelectrica, plus 3,8%, Romgaz plus 1,5%, Transelectrica, plus 2,3%. BET, plus 0,6%.

Marile companii din energie cresc la Bursa de Valori...

Autor: Liviu Popescu

02.03.2023, 12:53 2805

Acţiunile marilor companii din energie listate la Bursa de Valori Bucureşti se apreciază joi după ce în şedinţa de miercuri Guvernul a aprobat un memorandum prin care mandatează reprezentanţii statului în AGA să ceară sub formă de dividende 90% din profiturile pe 2022 ale companiilor din subordine. Pot fi însă şi excepţii de la aceste solicitări “în cazuri temeinic justificate”, potrivit memorandumului.

“Da, cu siguranţă posibilitatea unui dividend de 90% din profitul anului anterior a adus cu ea şi creşterile văzute astăzi în piaţă pe sectorul energetic. Nu este tocmai neaşteptat faptul că s-a ajuns la această decizie, având în vedere deficitele cu care se luptă Guvernul şi istoricul unor decizii similare anii trecuţi. Dar trebuie să ţinem minte şi faptul că unele companii au investiţii majore la orizont, pentru care vor avea nevoie de mult capital”, spune Radu Cojoc, broker al Goldring.

Astfel, la ora redactării acestei ştiri acţiunile Nuclearelectrica (SNN) se apreciază cu 3,8% pe 1,5 mil. lei, Romgaz creştere cu 1,5%, Transelectrica are 2,5% iar Transgaz plus 0,8%. Fondul Proprietatea, care are 20% din Hidroelectrica, stagnează.

ZF a scris miercuri că Executivul condus de liberalul Nicolae Ciucă a aprobat un memorandum prin care mandatează reprezentanţii statului în adunarea generală a companiilor cu capital majoritar de stat pentru solicitarea ca minim 90% din profitul net al anului 2022 să fie distribuit sub formă de dividende.

Memorandumul, semnat de Ministrul Finanţelor Adrian Câciu şi aprobat de premier, şi care a fost aprobat în şedinţa de miercuri, menţionează că “prin legea bugetului de stat pe anul 2023 au fost prevăzute venituri din dividende/vărsăminte la bugetul de stat reprezentând 90% din profitul net aferent exerciţiului financiar 2022 al societăţilor naţionale, companiilor naţionale şi societăţilor cu capital integral sau majoritar de stat, precum şi al regiilor autonome”.

“În aceste condiţii se continuă politica stabilită prin Legea bugetului de stat nr. 368/2022 şi prin memorandumurile similare aprobate în anii precedenţi. În Legea bugetului de stat nr. 368/2022 veniturile nefiscale sunt estimate la 1,5% din PIB în anul 2023, în principal, ca urmare a colectării dividendelor de la societăţile naţionale, companiile naţionale şi societăţile cu capital integral sau majoritar de stat, precum şi a vărsămintelor de la regiile autonome din majorarea procentului de repartizare a dividendelor/vărsămintelor, reprezentând 0,6% din PIB (9,7 mld lei)”.

Guvernul trebuie, în teorie, să ajungă cu deficitul bugetar sub ţinta de 3% din PIB, până în 2024, conform asumărilor în faţa Comisiei Europene. Pe lângă majorarea PIB, care ar face ca şi deficitul să se micşoreze prin comparaţie, guvernul are nevoie şi de mai multe venituri la buget sau de încetinirea creşterii cheltuielilor. Structura bugetară nu lasă însă loc de manevră pe partea de cheltuieli, pentru că mai bine de trei sferturi din banii cheltuiţi de stat sunt salarii, pensii, dobânzi la datoria publică şi cheltuieli cu bunuri şi servicii, adică cheltuieli rigide, greu de frânat.

În aceste condiţii, guvernul se uită la creşterea veniturilor mai degrabă decât la scăderea cheltuielilor bugetare, motiv pentru care a crescut şi unele taxe începând cu ianuarie anul acesta. În 2023 însă creşterea taxelor începe să iasă din discuţii, pentru că toate cele patru rânduri de alegeri electorale vin în 2024. Nici încetinirea economică preconizată în 2023 nu ajută bugetul de stat, aşa că profiturile mari din energie obţinute de giganţii statului precum Hidroelectrica au Nuclearelectrica reprezintă o resursă bună pentru creşterea veniturilor nefiscale ale statului, aşa cum şi guvernul menţionează în documentul citat.

Bugetul statului a înregistrat un deficit de 5,7% din PIB în 2022, în scădere faţă 2021, dar rămâne totuşi un deficit altădată considerat mult peste linia roşie. În 2021, deficitul bugetar a fost de 7,1% din PIB, în vreme ce în 2020, an sufocat de cheltuielile cu pandemia, deficitul public a fost de 9,6% din PIB. Pentru 2023, statul şi-a propus un deficit de 4,4% din PIB şi în 2024 să ajungă la sub 3% din PIB.

“În acest sens, propunem mandatarea reprezentanţilor statului în Adunarea Generală a Acţionarilor/Consiliul de Administraţie, pentru a analiza şi a hotărî repartizarea unei cote de minim 90% din profitul net realizat al anului 2022 sub formă de dividende/vărsăminte la bugetul de stat, cu ocazia aprobării situaţiilor financiare ale anului respectiv. Prevederile prezentului Memorandum nu sunt aplicabile societăţilor naţionale, companiilor naţionale şi societăţilor cu capital integral sau majoritar de stat, precum şi regiilor autonome care nu aplică prevederile O.G. nr. 64/2001 şi care prin legi speciale au reglementat un alt mod de repartizare a profitului. În cazuri temeinic justificate, Guvernul poate aproba, cu avizul Ministerului Finanţelor, prin Memorandum mandatarea reprezentanţilor statului în Adunarea Generală a Acţionarilor/Consiliul de Administraţie, după caz, pentru a hotărî repartizarea unei cote mai mici de 90% din profitul net realizat al anului 2022 sub formă de dividende/vărsăminte la bugetul de stat, cu respectarea prevederilor O.G. nr. 64/2001”.

 
 
 

.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO