Burse - Fonduri mutuale

Mark Mobius: Dolarul şi titlurile Trezoreriei SUA nu mai pot fi considerate plasamente sigure

Mark Mobius: Dolarul şi titlurile Trezoreriei SUA nu mai pot fi considerate plasamente sigure

Autor: Marius Oncu

29.07.2011, 14:15 1383

Dolarul şi titlurile Trezoreriei SUA au fostplasamente sigure în perioada crizei financiare globale, însă numai pot fi considerate astfel, din cauza impasului poltic privindîndatorarea, a declarat, vineri, preşedintele executiv al TempletonEmerging Markets Group, Mark Mobius, citat deCNBC.

În schimb, Mobius, care supravegheazăinvestiţii de circa 50 de miliarde de dolari din postura de şef alTempleton Emerging Markets, a afirmat că pieţele emergente suntacum mai sigure.

"Criza datoriilor din Statele Unite şi Europade Vest pune pieţele emergente într-o poziţie foarte solidă,deoarece datoria acestora raportată la PIB este mult mai mică, iarrezervele valutare mai mari", a spus Mobius.

Preşedintele Templeton consideră că are loc otranziţie către pieţe emergente şi este încrezător în perspectivelemateriilor prime şi aurului.

"Materiile prime sunt o parte foarteimportantă a portofoliului nostru, deoarece condsiderăm căpreţurile acestora îşi vor continua trendurile de creştere", adeclarat el.

În pofida crizei datoriilor şi a declinuluiîncrederii directorilor de companii în SUA, India şi China, Mobiusafirmă că investitorii nu trebuie să se teamă de o nouă recesiuneglobală.

Mai mulţi reprezentanţi ai PartiduluiRepublican în Camera Reprezentanţilor au blocat, joi, votul asupraunui plan pentru reducerea deficitului bugetar şi ridicareaplafonului datoriei de stat, propus chiar de liderii partidului.Între timp, Partidul Democrat, care controlează majoritatea dinSenat, a anunţat prin vocea liderilor din Congres că va blocaproiectul republican chiar dacă acesta va trece de CameraReprezentanţilor. Totodată, democraţii pregătesc propriul proiectpentru reducerea deficitului şi ridicarea plafonului datoriei destat.

Trezoreria SUA a anunţat anterior că plafonuldatoriei de stat trebuie ridicat până pe 2 august, când guvernul vafi consumat şi fondurile de rezervă şi va începe să-şi onorezeobligaţiile financiare în funcţie de priorităţi. Astfel, StateleUnite ar putea intra în incapacitate de plată în viitorul apropiat,pierzându-şi ratingul "AAA". Titlurile şi obligaţiunile americanecu rating de top reprezintă o referinţă pentru sistemul financiarglobal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO