Burse - Fonduri mutuale

Masca, Carpatica: Luna mai va fi o perioada de acumulare

Masca, Carpatica: Luna mai va fi o perioada de acumulare
28.04.2009, 17:50 21

Bursa a inchis sedinta de ieri in scadere generala, mai putin pe societatile financiare, grupate sub indicele BET-FI, care au urcat cu 4,3% dupa ce au revenit la tranzactionare dupa doua zile de suspendare.

Corectia la nivelul indicelui BET, al celor mai lichide 10 comapanii din piata, a fost de 3,4%, in vreme ce sectorul energetic a marcat cea mai mica scadere, de doar 0,4% fata de referinta.
Brokerii se asteapta in cel mai bun caz la o perioada de acumulare in luna care vine, pe fondul reducerii dobanzilor bancare, insa in mod traditional luna mai este considerata cea mai proasta perioada pentru pietele de capital.
"Luna mai este intr-adevar in mod traditional o luna proasta pentru pietele de capital pe fondul apropierii verii. O posibila reducere a dobanzilor in aceasta perioada va aduce un plus de interes pentru bursa locala, insa nu cred ca va fi principalul factor care va influenta piata, investitorii fiind mai degraba interesati de evolutiile pietelor externe si nu exclud corectii viitoare de mica amploare", a declarat Masca Dorin, broker in cadrul societatii de brokeraj Carpatica.
Cea mai mare apreciere la categoria societatilor financiare a fost inregistrata de actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1), care au urcat cu 7,1%, urmate in top de cresterile SIF Moldova (SIF2), de 4,5% si SIF Oltenia (SIF5), de 3,8%. Titlurile SIF Muntenia (SIF2) au inregistrat cel mai mic avans, de 2,5% peste referinta, pana la nivelul de 0,615 lei/titlu.
"Ma astept la o corelare cu piete europene, fiind in special vorba de o influenta de ordin psihologic. Investitorii locali se uita afara si reactioneaza in consecinta, iar acest lucru s-a vazut si in sedinta de azi, unde titlurile bancare au scazut pe piata locala, pe fondul corectiilor din sectorul bancar de pe pietele europene", a adaugat Masca.
Pe piata locala, titlurile bancare au inregistrat printre cele mai mari scaderi din piata, actiunile Bancii Transilvania (TLV) marcand o corectie de 9% fata de referinta.
Titlurile BRD au coborat cu aproape 5%, pana la nivelul de 6,7 lei/actiune, in vreme ce la categoria international, actiunile bancii austriece Erste Bank (EBS) au pierdut 1,1%.
In sectorul energetic, cea mai mare corectie a fost inregistrata de titlurile Transelectrica (TEL), care au coborat cu 5%, in vreme ce actiunile companiei petroliere Rompetrol Rafinare (RRC) au urcat cu 1,5%. Societatile Petrom (SNP) si Transgaz (TGN) au fost sistate ieri de la tranzactionare pe durata AGA.
"Nu cred ca datele financiare care vor fi anuntate la inceputul lunii vor avea impact major asupra pietei. Investitorii anticipeaza o scadere a bugetelor, iar acest lucru a fost deja luat in calcul. Ideea este ca in continuare parcurgem o perioada de incertitudine economica, ceea ce va duce la cresterea volatilitatii pietei", a incheiat Masca.
Odata cu revenirea la tranzactionare a SIF-urilor, volumul de tranzactionare s-a dublat aproape, la 65,3 milioane de titluri, valoarea tranzactiilor depasind 31 mil. lei (7 mil. euro).
Principalele piete europene inregistrau ieri spre inchidere corectii de pana la 3%, in cazul indicelui german DAX, in vreme ce restul indicatorilor, din Marea Britanie si Franta, consemnau un declin de 2,6%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO