Burse - Fonduri mutuale

Maximele istorice aduc nostalgia cresterilor

15.09.2003, 00:00 14

Indicele BET-C care urmareste evolutia tuturor actiunilor cotate a atins vineri un nou maxim istoric. La fel ca anul trecut maximele istorice au aparut odata cu inceputul lunii septembrie. Anul acesta insa cresterile nu mai sunt la fel de substantiale, iar valoarea tranzactiilor ramane redusa.
Vineri de exemplu actiunile transferate in ringul Bursei au insumat doar 17 miliarde de lei, in conditiile in care nu s-au inregistrat tranzactii speciale. “Evoutia preturilor este normala, dar exiasta o nostalgie legata de cresterile de anul trecut,” spune Alin Brendea, director de operatiuni la Prime Transaction.
Brokerii sunt de parere ca pana la finalul anului vor mai exista cresteri, dar acestea nu vor fi in nici un caz la fel de insemnate ca cele de anul trecut. “Pe termen meniu, de cinci-sase luni, majoritatea actiunilor vor creste. Cred insa ca ascensiunea preturilor va fi una graduala, ca pana acum,” spune Florin Aldea, directorul Alpha Finance.
Fata de inceputul acestui an actiunile cotate la Bursa au urcat in medie cu 16,5%, dar brokerii spun ca preturile actiunilor de la Bursa sunt mai apropiate de valoarea reala decat erau la inceputul anului. “Daca la finalul anului trecut se spunea ca actiunile de la Bursa au preturi mai mari decat cele pe care le merita pe baza rezultatelor financiare, in prezent se poate sune ca, in ansamblu, s-a atins un echilibru intre rezultatele financiare ale companiilor si pretul de piata,” este de parere Alin Brendea. Semnalele aparute pe piata privind dividendele care vor fi distribuite anul viitor de companii vor fi probabil cel mai important factor de crestere in perioada urmatoare.
Actiunile SIF Moldova, care au ramas in urma celorlante societati de investitii financiare datorita pierderilor generate de creditele garantate de fostul FPP, si-au revenit spectaculos vineri si au inregistrat o crestere de 4,3%. Actiunile societatii de investitii financiare au fost cele mai tranzactionate de pe piata, cu operatiuni in valoare de 5,1 miliarde de lei. Celelelte patru SIF-uri nu a inregistrat variatii importante de pret fata de joi, astfel ca indicele BET-FI a urcat cu 1% pana la 6.344,8 de puncte.
Cea mai spectaculoasa evolutie au avut-o vineri actiunile companei Aerostar Bacau, care activeaza in industria aviatica. Actiunile Aerostar au urcat la inchidere cu 7,3% pana la 38.200 lei/actiune. Cotatia maxima a zilei a fost de 40.000 lei/actiune, atinsa pe fondul unor ordine masive de cumparare. Valoarea tranzactiilor cu actiuni Aerostar a atins una din cele mai mari valori din ultimul an: 885 milioane de lei.
Actiunile celei mai mari companii cotate, Petrom au incheiat saptamana la 1.410 lei/actiune la fel ca joi, dupa ce miercuri cursul a urcat pana la 1.430 lei/actiune pe fondul unui ordin important de cumparare. Evolutia din saptamanile viitoare a actiunilor Petrom va depinde cel mai mult de eventualele ordine importante de tranzactionare lansate de investitori straini, asa cum s-a intamplat de mai multe ori in ultimele luni.



Piata Rasdaq
Valoarea tranzactiilor cu titlurile operatorului portuar Socep Constanta a continuat sa creasca, ocupand prima pozitie din punct de vedere al lichiditatii in cadrul categoriei I. Actiunile Socep au crescut cu 29% in ultimile 4 luni, in timp ce vineri cotatia a urcat cu doar 0,75%.
Cele 9  tranzactii reprezentand 412 milioane lei au atins in sedinta de vineri o maxima de 1420  lei/actiune. Investitorii prefera actiunile Socep in special datorita traditiei companiei de a distribui dividente importante din profitul obtinut.
In cadrul acestei categorii variatiile de pret au fost modice, cu exceptia Comcereal Alexandria, ale caror titluri au fost transferate la un pret de 40.000 lei /actiune, in crestere cu 8,11 % fata de joi.
La categoria de baza cele mai tranzactionate actiuni au fost cele ale companiei Napolact Cluj-Napoca. Tendinta de stagnare a pretului mediu a fost consemnata si in sedinta de vineri, cand titlurile companiei au fost implicate in 14 operatiuni in suma de 334 de milioane.
Tranzactiile realizate cu actiunile Simcor SA Oradea s-au exercitat la pretul de 2 .000 lei/actiune, cotatie cu aproape 5% mai mica decat cea inregistrata in sedinta precedenta. Cele 183.000 actiuni transferate reprezinta 3,7% din capitalul societatii. Compania a luat nastere in urma fuzionarii Simbeton SA si Simterac SA.
In topul  perdantilor sedintei de vineri s-a numarat si producatorul de lactate din Brasov, Prodlacta SA, cu o scadere de aproximativ 5% a cotatiei medii. Majoritatea tranzactiilor s-au realizat la cel ai mic pret al zilei, care a fost de 15.000 lei/actiune. La sfarsitul lunii martie societatea a operat o majorare a capitalului social de la 10 la 138 de mld. lei, in conditiile mentinerii aceluiasi numar de actiuni. Valoarea nominala a unei actiuni este de 13.600 lei/actiune.
In afara tranzactiilor obisnuite, au mai fost raportate doua tranzactii in cadrul privatizarilor APAPS, respectiv Constar SA si Pancotas SA.
gabriel.taranu@zf.ro; vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO