Burse - Fonduri mutuale

Meciul bursier dintre România şi Ungaria: Bucureştiul punctează prin intrarea pe teren a Hidroelectrica, iar tranzacţiile se apropie de cele de la Budapesta, însă staruri din ţara vecină strălucesc individual prin rulaje şi de şapte ori mai mari

Autor: Eduard Ivanovici, Liviu Popescu

23.09.2023, 13:57 5156

Acţiunile OTP Bank au la bursa de valori din Budapesta o lichiditate medie zilnică de 13,6 mil. euro, dublă faţă de cele mai lichide cinci acţiuni de la Bucureşti Cei mai mari cinci contribuitori de lichiditate de la BVB sunt la un sfert din cât au primii cinci de la Budapesta Însă primii cinci de la Budapesta asigură 95% din totalul tranzacţiilor cu acţiuni, pe când la Bucureşti primii cinci au doar 30%.

Listarea Hidro­elec­trica (simbol bur­sier H2O), după o ofertă de 2 mili­arde de euro, a antrenat apetitul investitorilor şi a dublat lichiditatea medie zilnică pe acţiuni la Bursa de Valori Bucureşti la 20 de mili­oane de euro, la o valoare ase­mă­nătoare cu bursa de la Budapesta, care în urmă cu câţiva ani era de trei ori mai lichidă decât BVB.

Însă în Ungaria acţiunile catalogate blue chip-uri, adică cele mai lichide, au individual tranzacţii şi de câteva ori mai mari decât perlele de la Bucureşti, precum Hidroelec­trica, Banca Transilvania, Romgaz. De ce?

„Participarea foarte slabă a românilor la piaţa de capital duce evident la o lichiditate mult mai scăzută a pieţei din România“, spune Dan Popovici, CEO al OTP Asset Mana­gement.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO