Burse - Fonduri mutuale

Micii investitori au subscris 52% din tranşa adresată lor din oferta de listare a Agricover

Micii investitori au subscris 52% din tranşa adresată...

Autor: Liviu Popescu

16.05.2023, 15:18 1524

Investitorii de retail au subscris aproximativ 43 de milioane de acţiuni Agricover Holding în oferta de listare care a debutat pe 4 mai 2023 şi s-a închis pe 16 mai, adică echivalentul a 52% din cât au avut ei alocat pentru această tranşă. Aceştia au subscris la 0,5 lei pe acţiune, adică au realizat investiţii de aproximativ 21,5 mil. lei cu aproximativ 3.400 de ordine.

Subscrierile pentru tranşa investitorilor instituţionali, care au avut 90% din oferta de listare de aproximativ 416 mil. lei, nu sunt încă publice. Aceşti investitori vor fi cei care vor decide preţul ofertei. În funcţie de interes este posibilă o redistribuire între tranşe.

Listarea Agricover Holding la Bursa de Valori Bucureşti, cu o evaluare de 1 mld. lei, adică de 12 ori profitul net din 2022, constă atât în vânzarea de acţiuni din partea celor doi acţionari vânzători – antreprenorul Jabbar Kanani şi BERD - cât şi într-o majorare de capital prin emisiunea de acţiuni noi.

Cea din urmă operaţiune, estimată la aproximativ 140 mil. lei pe baza preţului maxim de 0,5 lei pe acţiune la care subscriu micii investitori, are ca destinaţie finanţarea strategiei de creştere a holdingului, în special a filialei Agricover Credit, potrivit datelor din prospect.

„Aproximativ 80% din fonduri vor fi transferate Agricover Credit cu scopul de a diversifica structura de finanţare a acesteia şi de a susţine creşterea organică; 20% din fonduri vor fi utilizate pentru a finanţa oportunităţi de creştere externă prin tranzacţii de fuziuni şi achiziţii. Până la identificarea unor ţinte adecvate de fuziuni şi achiziţii, aproximativ 20% din fonduri vor fi utilizate pentru a finanţa dezvoltarea altor filiale ale Grupului, inclusiv Agricover Technology şi Agricover Credit, în cadrul unor facilităţi de credit intragrup neangajate“, se arată în prospectul de listare a Agricover Holding.

Oferta a constat în vânzarea 833,3 milioane de acţiuni din care 278 milioane de unităţi sub formă de majorare de capital prin emisiunea de acţiuni noi.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO