Burse - Fonduri mutuale

Mihai Chisu, Egnatia Securities: Banii lipsesc clar din piata

25.10.2007, 18:34 19

Bursa din Bucuresti a inchis ieri o sedinta de usoara corectie, dupa ce marti indicii au sarit brusc, pe fondul unor achizitii de pachete mai agresive pe cele mai importante actiuni din piata, blue-chips-urile.
Indicele BET a pierdut 1,4%, iar societatile de investitii financiare s-au corectat in medie cu 1,8%. Valoarea tranzactiilor pe segmentul reglementat al actiunilor a fost de 11,7 milioane de euro, in timp ce RASDAQ a contribuit cu o lichiditate de aproape 3 milioane de euro.
"Lipsesc banii de pe Bursa, strainii nu vin sa investeasca decat ocazional, in anumite zile, conjunctural, si de aici se explica si variatiile puternice de pret inregistrate in ultima saptamana de blue-chips-urile romanesti", Mihai Chisu, broker la Egnatia Securities.
Volumele de tranzactionare raman scazute fata de prima parte a acestui an, si mai ales in comparatie cu perioada verii, cand se atingeau regulat rulaje de 25 de milioane de euro zilnic.
Europa a avut o zi linistita, cu variatii rezervate ale indicilor, tabloul de ansamblu al celor mai importanti dintre ei fiind unul verde. Dow Jones Industrial Average a deschis usor in scadere, dar ramanea la inchiderea editiei la peste 13.630 de puncte.
Cel mai discutat eveniment din ultimele zile devine Transgaz si oferta publica pe care o va desfasura compania transportatoare de gaze naturale la sfarsitul lunii noiembrie. Pretul de subscriere de 57 de euro pentru o actiune nu i-a descurajat pe micii investitori, iar brokerii spun ca ramane in continuare un interes sporit pentru aceste tituri. Valoarea intregii transe de 10% din actiunile companiei va fi de 63,5 milioane de euro.
"Oferta Transgaz ramane foarte interesanta si pentru investitorii mici si cred ca va fi suprasubscrisa de mai multe ori. Nu cred ca va mai avea nimeni curajul de a subscrie fara a avea banii in cont, asa cum s-a intamplat in unele cazuri la Alumil", spune Mihai Chisu.
Brokerii mai spun ca si multiplii care rezulta din pretul de oferta sunt buni, atat in comparatie cu media actiunilor de pe Bursa, cat si cu ofertele care s-au mai desfasurat anterior. Ei se mai asteapta si la o ulterioara redirectionare a fondurilor care vor ramane disponibile in urma subscrierii tot catre piata de actiuni. Pe langa oferta Transgaz, si Erste si-a anuntat intentia de a lista o parte din actiuni la Bursa de la Bucuresti in toamna acestui an.

Actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1) au pierdut ieri 2,72%. Valoarea totala a tranzactiilor cu titlurile societatii de investitii financiare s-a ridicat in sedinta trecuta la circa 0,91 mil. euro (3,1 mil. lei), aflandu-se printre primele zece rulaje din piata. SIF-ul a raportat pentru primele noua luni un profit net de circa 24 mil. euro (78,87 mil. lei), in scadere cu 13,7% comparativ cu rezultatul din perioada similara a anului trecut, iar veniturile societatii s-au redus cu 10,7%, la 106 mil. lei. Cheltuielile societatii s-au mentinut la nivelul din primele noua luni ale anului trecut, respectiv 22,55 mil. lei. In perioada ianuarie-septembrie, societatea a inregistrat un activ net de 2,04 mil. lei.

Actiunile THR Marea Neagra (EFO) au sarit ieri cu 13,4%, pe fondul unui rulaj de 0,51 milioane de euro (1,71 milioane de lei). Cresterea de ieri vine dupa ce titlurile companiei au pierdut marti 3%, scazand de la 2 lei/actiune la 1,94 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor din sedinta trecuta este cea mai mare inregistrata in aceasta luna. SIF Transilvania intentioneaza sa investeasca peste 100 de milioane de euro in societatile de turism din portofoliu,
SIF-ul fiind unul dintre principalii jucatori din turism. Ultima tranzactie cu titlurile companiei s-a perfectat la un pret de
2,2 lei/actiune, fiind cel mai mare pret atins de actiunile THR Marea Neagra in aceasta luna.

Actiunile Electromagnetica Bucuresti (ELMA) au pierdut ieri 2,95% pe fondul unui rulaj de doar 71.000 de euro (241.000 de lei), dupa ce marti au fost inregistrate tranzactii in valoare de 0,66 mil. euro (2,22 mil. lei). Producatorul de energie electrica si echipamente electrice si-a reevaluat la finele lunii august activele, de pe urma acestui proces rezultand un plus de 41,5 mil. euro (141,4 mil. lei) in bilantul companiei. Diferenta vine aproape integral din reevaluarea terenurilor detinute de Electromagnetica, a caror valoare a urcat de la 5 mil. euro (17,1 mil. lei) la 46,4 mil. euro (158 mil. lei). Ultima tranzactie cu titlurile companiei s-a perfectat ieri la un pret de 2,3 lei/actiune.

Actiunile Concefa Sibiu (COFI) au sarit ieri cu 8,42%, fiind a doua crestere semnificativa dupa cea de marti, de 5%. In actionariatul companiei au intrat cinci fonduri straine de anvergura, printre care Julius Baer, Morgan Stanley si East Capital, care au achizitionat in ultima luna actiuni ale companiei de constructii din Sibiu. Horatiu Cercel a vandut marti un pachet de peste 6% din Concefa, pe care a incasat circa 3,3 milioane de euro (11 milioane de lei). Dupa aceasta tranzactie, omul de afaceri sibian mai detine circa 64% din companie. Ultima tranzactie cu titlurile Concefa Sibiu s-a perfectat ieri la un pret de 4,38 lei/actiune, pe fondul unui rulaj de 194.000 de euro (0,65 mil. lei).

Actiunile Transilvania Contructii (COTR) au crescut ieri cu 3,72%, fiind a doua sedinta in care acestea cresc cu peste 3,5%. Aprecierea din ultimele doua sedinte vine dupa ce titlurile companiei de constructii au pierdut in ultima saptamana circa 12%, scazand de la 482 lei/actiune pe 11 octombrie la 430 lei/actiune la inceputul saptamanii. RASDAQ-C, principalul indice al pietei care include toate companiile listate pe RASDAQ, a pierdut ieri 0,17%, sau 8,63 puncte, stabilindu-se la un nivel de 5.113,94 puncte, dupa ce marti a crescut cu 0,41%. Ultima tranzactie cu titlurile Transilvania Constructii s-a perfectat ieri la un pret de 460 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO