Burse - Fonduri mutuale

Mihai Chisu, Egnatia Securities: Piata s-a detensionat si va fi mai clara directia

26.07.2007, 17:40 21

Prima sedinta de scaderi serioase din ultimele doua luni a venit la Bursa de Valori Bucuresti, cu o corectie de 4,2% pe titlurile societatilor de investitii financiare si 3,4% pe BET, indicele reprezentativ al pietei.
Bursa autohtona a urmat insa traiectoria trasata de pietele externe, iar brokerii spun ca si in urmatoarele sedinte, evolutia acestora va fi un factor decisiv. La doua ore de la inchiderea de la Bucuresti evolutiile internationale erau in general usor negative. Piata germana scadea cu 0,6%, in timp ce indicele FTSE de la Londra urca cu 0,3%.
"Scaderea din ultima sedinta nu ar trebui sa provoace panica, dimpotriva. Aceasta a asigurat o detensionare a pietei. De azi piata va fi mai clara si va disparea incertitudinea din ultimele zile", spune Mihai Chisu, broker la Egnatia Securities.
Pe piata reglementata cel mai mult de pierdut au avut societatile de investitii financiare, SIF Oltenia si SIF Moldova, cele mai tranzactionate titluri ieri cazand cu peste 5% fiecare.
Printre cele mai lichide actiuni de pe Bursa s-au regasit din nou titlurile Bancii Transilvania, care au scazut cu 0,53%.
"Banca Transilvania este sustinuta puternic de cumparatori, de aceea nu a scazut asa de mult in ultima sedinta. Investitorii asteapta rezultate in urcare si sa nu uitam ca a avut o perioada lunga de consolidare", spune Chisu.
La nivelul intregii piete lichiditatea s-a apropiat de 30 mil. euro. Piata a deschis pe rosu, dar furia vanzatorilor a dus cotatiile foarte jos pana la jumatatea zilei de tranzactionare.
"Cred ca intrebarea pe care si-o pun multi acum este daca trendul ascendent din ultimele trei luni a luat sfarsit. Oricum, o singura sedinta de scaderi nu reprezinta un semnal pentru o intoarcere de trend. Sedintele urmatoare vor fi decisive pentru confirmarea sau infirmarea unui trend", spune Chisu.

Actiunile SIF Moldova (SIF2) au pierdut ieri 4,74%. Valoarea totala a tranzactiilor cu titlurile companiei s-a ridicat in sedinta de ieri la circa 4,75 milioane de euro (14,82 milioane de lei), reprezentand al doilea rulaj din piata. Scaderea de ieri vine dupa cinci sedinte in care pretul actiunilor s-a apreciat, fiind a doua pierdere ca marime din acest an, dupa cea de 6,47% din 5 martie. Ultima tranzactie cu titlurile SIF2 s-a perfectat la pretul de 3,8 lei/actiune.

Actiunile Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) au pierdut ieri 2,83%, pe fondul unui rulaj de 521.000 de euro (1,63 milioane de lei). Titlurile companiei au facut ieri si obiectul unei tranzactii pe piata DEALS, unde partile negociaza direct, in valoare de circa 1,7 mil. euro (5,3 mil. lei). Tranzactia s-a perfectat la un pret de 0,106 lei/actiune, pe fondul unui volum de 50 de milioane de actiuni. Ultima tranzactie cu titlurile RRC s-a perfectat la pretul de 0,103 lei/actiune.

Actiunile IAR Brasov (IARV) s-au apreciat ieri cu 2,54%, pe fondul unei lichiditati de circa 18.000 de euro (56.000 de lei). Producatorul de elicoptere a raportat in prima jumatate a acestui an o cifra de afaceri de 15 milioane de euro (49,6 milioane de lei), in scadere cu peste 50% fata de aceeasi perioada a anului trecut, si un profit de 2,5 milioane de euro (8 milioane de lei). Ultima tranzactie cu titlurile IAR Brasov s-a perfectat la un pret de 12,1 lei/actiune.

Actiunile Asirom (ASRA) au pierdut ieri 4%, pe fondul unui rulaj de circa 240.000 de euro (746.000 de lei). Vienna Insurance, cel mai mare grup de asigurari din Europa Centrala si de Est, a cumparat marti, de la omul de afaceri afaceri Ioan Niculae, peste 30% din Asirom. Tranzactia s-a realizat la un pret de 0,75 lei/actiune, valoarea totala a acesteia fiind de 46,7 milioane de euro (146 milioane de lei). Ioan Niculae a mai ramas cu un pachet de 20% din actiunile companiei.

Titlurile Cars Tarnaveni (CARS) au sarit ieri cu 25%, pe fondul unui rulaj de doar 709 euro (2.213 lei). Omul de afaceri Gheorghe Calburean a cumparat vineri 32,76% din producatorul de materiale pentru constructii Cars Tarnaveni. In aceeasi sedinta bursiera Alexandru Farcas a achizitionat si el 14,23% din societate, iar acesta a anuntat Bursa ca actioneaza concertat cu omul de afaceri Gheorge Calburean. Vanzatorii au fost companiile Comat si Vorex.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO