Burse - Fonduri mutuale

Mihai Chisu, IFB: Apropierea crizei de Europa va aduce noi scaderi

Mihai Chisu, IFB: Apropierea crizei de Europa va aduce noi scaderi
28.09.2008, 18:50 29

Indicele extins al pietei, BET-XT, care cuprinde cele mai lichide 25 de titluri listate, a consemnat in sedinta de vineri o scadere 2,3%. "Vestile care vin de pe pietele externe denota o inrautatire a situatiei, si chiar daca Bursa de la noi a inregistrat o scadere generala de peste 60%, mai exista in continuare riscul ca aceasta sa mearga in pierdere. Apropierea crizei financiare americane de Europa va duce cu siguranta la o accentuare a trendurilor descendente", a declarat Mihai Chisu, broker in cadrul societatii de brokeraj IFB Finwest.

Titlurile Petrom (SNP) au coborat in sedinta de vineri cu 2,5%, pana la pretul de 0,358 lei/actiune, in timp ce actiunile Rompetrol Rafinare au consemnat o pierdere de aproape 7,8%. Actiunile companiei transportatoare de energie electrica Transelectrica (TEL) au scazut vineri cu 1,6%. Evolutiile negative ale companiilor energetice au redus si cotatia indicelui de profil, BET-NG, cu 2,6%, pana la nivelul de 640 de puncte. "Bursa are meritul ei, negativ ce-i drept, de a reactiona mai amplu la evolutiile pietelor externe, in special cea americana. Acest lucru dovedeste faptul ca intr-o asemenea situatie, elementele fundamentele care ar trebui sa stea la baza unor investitii, cum ar fi rezultatele financiare, nu mai conteaza pentru investitori. Investitorii, atat cei straini, cat si cei autohtoni, au inceput sa reactioneze numai conjunctural, in functie de vestile de afara", a adaugat Chisu.
In randul societatilor financiare, cea mai mare scadere au inregistrat-o titlurile SIF Transilvania (SIF3), care au coborat cu 3,5%, pana la pretul de 0,725 lei/actiune. Actiunile SIF Transilvania au fost urmate de scaderea titlurilor SIF Muntenia (SIF4), care au pierdut 2,7%, si cele ale SIF Oltenia (SIF5), care au scazut cu 2,1%. Titlurile SIF Transilvania au fost cele mai tranzactionate titluri din randul SIF-urilor (2,7 mil. actiuni), in timp ce actiunile SIF Oltenia au fost cele mai valoroase titluri tranzactionate (3,4 mil. lei).
Indicele BET-FI, care reda evolutia societatilor financiare, a coborat astfel cu 1,9%, pana la nivelul de 26.900 de puncte.
"Din cauza numarului mic de companii listate, precum si a lipsei de calitate a instrumentelor financiare oferite pe Bursa, in urmatorii ani, Bursa de la Bucuresti se va numara printre ultimele optiuni ale investitorilor straini in regiune", a incheiat Chisu.
Dintre companiile din sectorul bancar, cea mai insemnata scadere au consemnat-o titlurile bancii austrice Erste Bank (EBS), care in sedinta de vineri au pierdut 4,4%. Actiunile bancii BRD Groupe SocGen (BRD) au inregistrat o scadere de 5,3%, pana la pretul de 12,5 lei/actiune, in timp ce actiunile Bancii Comerciale Carpatica (BCC) au consemnat o crestere de 2,4%.
Pe plan extern, principalele cotatii bursiere au consemnat pierderi, indicii nationali vest-europeni inchizand pe minus. Indicele britanic FTSE 100 a pierdut in sedinta de vineri 2%, pana la nivelul de 5.000 de puncte, in timp ce indicele francez CAC 40 a coborat cu 1,5%. Indicele celei mai mari economii europene, DAX a pierdut in sedinta de vineri 1,8%. La nivelul regiunii euro, indicele Euro Stoxx 50 a consemnat o scadere de 1,6%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO