Burse - Fonduri mutuale

Mihai Chisu, IFB: Ar fi normal sa urmeze o revenire la Bursa

Mihai Chisu, IFB: Ar fi normal sa urmeze un rebound
25.01.2009, 18:30 21

Indicele BET a coborat astfel la nivelul de 2.300 de puncte, sub minimul atins in octombrie anul trecut, fiind cea mai redusa cotatie din ultimii patru ani. Societatile financiare au pierdut la nivelul indicelui de referinta 8,4%, in timp ce indicele energetic BET-NG a coborat cu 5,5%. Astfel cotatiile bursiere au cazut in medie cu 17% intr-o singura saptamana.

"Tinand cont de scaderile pronuntate din ultima saptamana, tehnic vorbind un rebound ar fi o evolutie logica si normala a Bursei, sustinuta de stirile externe favorabile care ar putea aparea. Politica anticriza a Statelor Unite se arata extrem de punctuala, iar acest lucru ar putea genera un optimism pentru pietele externe si inclusiv pentru piata locala. Cu toate acestea, nu vom intra intr-un trend ascendent, premisele unei astfel de evolutii nefiind indeplinite. Avem nevoie de o perioada de acalmie, de o temperare a stirilor negative si de intrarea la cumparare a mai multor investitori", a declarat Mihai Chisu, broker in cadrul IFB Finwest. Cele mai mari scaderi din sedinta de vineri au fost consemnate de titlurile societatilor din sectorul financiar, actiunile Bancii Transilvania (TLV) consemnand o corectie de 10,6%, coborand la pretul de 0,89 lei/actiune, sub valoarea nominala a actiunilor, de un leu. Titlurile BRD au pierdut 6,3%, in timp ce actiunile Bancii Comerciale Carpatica (BCC) au consemnat un declin de 9,2%. La categoria international, titlurile bancii austriece Erste Bank (EBS) au pierdut 3,8%.
Dintre societatile financiare, actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1) au consemnat cea mai mare pierdere, de 11,7%, urmate de scaderea titlurilor SIF Transilvania (SIF3), de 9,7%, SIF Oltenia (SIF5), de 8,5% si SIF Moldova (SIF2), de 7,6%. Cea mai mica scadere a fost inregistrata de titlurile SIF Muntenia (SIF4), care au coborat cu 5,5%, pana la pretul de 0,545 lei/actiune.
"Pentru o vreme am trait cu impresia ca BVB a inceput sa manifeste rezistenta la stirile negative, iar corelatia dintre piata locala si bursele externe s-a diminuat. Saptamana trecuta am vazut ca nu este chiar asa insa. Scaderile au fost amplificate si de vestile interne despre starea economiei, despre cresterea deficitului, despre incetinirea cresterii economice, despre deprecierea leului, iar aceste vesti se pare ca au surprins oarecum investitorii", a adaugat Chisu.
Vineri, pietele externe au consemnat de asemenea pierderi, ceva mai temperate insa decat scaderea de la Bucuresti, cea mai mare corectie fiind inregistrata de indicele german DAX, care a pierdut 1%, urmat de deprecierea indicelui francez CAC 40, care a coborat cu 0,7%. La nivelul indicelui paneuropean Euro Stoxx 50, corectia a fost de 0,6%. In ciuda lansarii masurilor anticriza, entuziasmul investitorilor americani din debutul sedintei de vineri nu s-a pastrat, indicele Dow Jones coborand la finalul zilei cu 0,6%.
"In ciuda a tot ce se spune, cred insa ca bursa de la Bucuresti inca prezinta interes, iar pentru cei care intra acum in piata si se gandesc la un orizont de timp de plus cinci ani, criza se va dovedi extrem de favorabila. De asemenea, pentru a intra la cumparare in aceste momente trebuie regandit modul in care se fac achizitiile. Investitorii nu trebuie sa intre cu toti banii la cumparare deodata. Achizitiile ar trebui sa se faca la intervale de timp de 2-3 saptamani cu cate 5-10% din capitalul disponibil si tot asa", a incheiat Chisu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO