Burse - Fonduri mutuale

Mihai Chisu, IFB: BRD si SNP au ajutat mult Bursa in sedinta de ieri

17.04.2008, 20:33 14

Bursa a inregistrat ieri a doua sedinta pozitiva din ultima saptamana, principalii indici avand cresteri usoare.
"Sedinta de ieri a adus mai degraba scaderi decat cresteri, indicele BET apreciindu-se cu doar 1%, in conditiile in care principalele actiuni din BET au avut cresteri de peste 4%", spune Mihai Chisu, broker la IFB Finwest.
Indicele general al pietei, BET-C, a crescut ieri cu 1%, in vreme ce indicele celor mai lichide companii s-a apreciat cu 1,2%. Cresterile de ieri au fost sustinute in mare parte de titlurile Petrom (SNP) si BRD SocGen (BRD), care au crescut fiecare cu peste 4,5%, in vreme ce majoritatea companiilor din piata au inregistrat pierderi sau au inchis sedinta de tranzactionare la preturile de marti.
"BRD si SNP au ajutat destul de mult Bursa in sedinta trecuta. Previziu-nile optimiste cu privire la cele doua companii au determinat probabil cumpararile si deci cresterile inregistrate de societati", spune Chisu.
SIF-urile au fost afectate ieri de evo-lutia negativa a celor mai multe companii din piata, indicele de ansamblu al societatilor de investitii financiare scazand cu 0,6%. "Volumele nu au fost deloc mari in sedinta trecuta. Ziua de ieri a fost in continuare caracterizata de lipsa acuta a cumparatorilor si nu putem spune ca a rezolvat in vreun fel problemele cu care s-a confruntat pana acum Bursa", spune Chisu.
Bursa a inregistrat ieri tranzactii cu actiuni in valoare de 6,5 mil. euro
(23,5 mil. lei), volumele situandu-se in jurul nivelului de 38 de milioane de actiuni. Piata RASDAQ a atins un rulaj de 660.000 de euro (2,4 mil. lei). Grupul SIF-urilor a inregistrat un rulaj de 1,5 mil. euro (5,5 mil. lei).
"Piata este inca inconsistenta si nu reuseste sa atraga bani. In momentul de fata este un moment bun de intrat in piata, in conditiile in care se vizeaza investitii pe termen mediu si lung", crede Chisu.
Pietele internationale s-au aflat ieri in crestere, ajutand astfel sedinta relativ buna de la Bucuresti.
"Este posibil sa mai scadem in conditiile in care pietele internationale vor merge prost si sa nu reusim sa recuperam pierderile in momentele in ca-re pietele externe vor creste. Investitorii straini inca asteapta imbunatatirea si-tuatiei economice, precum si imbunatatirea sistemului romanesc de tranzactionare si aducerea lui la un stadiu de compatibilitate cu sistemele internationale pentru a intra in piata", spune Chisu.

Actiunile SIF Transilvania (SIF3) au inchis sedinta de ieri la pretul de marti, valoarea tranzactiilor ridicandu-se la 171.000 de euro (0,6 mil. lei). SIF-ul detinea, la sfarsitul lunii martie, active nete de 2,5 mld. lei, in scadere cu 9,4% comparativ cu valoarea de 2,76 mld. lei consemnata la sfarsitul anului trecut, mentinandu-se pe primul loc in topul SIF privind activele nete. Valoarea consemnata la sfarsitul lunii martie depaseste cu 32,2% activele nete detinute dupa primele trei luni ale anului 2007, de 1,89 mld. lei. La nivelul profitului obtinut de SIF-uri in primul trimestru din acest an, la conducere se afla tot SIF Transilvania, cu un castig net de 12,1 mil. lei (3,3 mil. euro).

Actiunile Petrom (SNP) au crescut ieri cu circa 4,7%, pe fondul celui mai mare rulaj din piata, de 2,4 milioane de euro (8,6 mil. lei). Analistii de la ING Bank sunt de parere ca Petrom, cea mai mare companie romaneasca, va ajunge anul acesta la un profit net de 3,57 mld. lei (991 mil. euro, calculat la un curs de 3,6 lei/ euro), dublu comparativ cu rezultatul raportat anul trecut de 1,7 mld. lei (532 mil. euro). Acestia isi bazeaza estimarile in special pe cresterea barilului de titei pe pietele internationale, lucru care influenteaza pozitiv activitatea de explorare si productie a companiei. Totodata, ING Bank recomanda achizitia titlurilor Petrom, indicand un pret pe actiune de 0,514 lei.

Actiunile Broker Cluj (BRK) au pierdut ieri 8,2%, pe fondul unei lichiditati de 265.000 de euro (circa 1 milion de lei). Societatea de brokeraj si-a prognozat pentru acest an un profit brut de circa 7,5 milioane de euro (26,1 milioane de lei), cu 42,6% mai mic comparativ cu rezultatul obtinut in 2007, de 13,6 milioane de euro (45,5 milioane de lei). Totalul veniturilor asteptate de Broker Cluj pentru acest an se ridica la 14,1 milioane de euro (49,48 milioane de lei), cu 32,8% sub cele realizate in 2007. Numai de la inceputul acestui an, actiunile Broker Cluj au pierdut peste 40% din valoare, una dintre cele mai cele mai drastice corectii consemnate in randul actiunilor de pe Bursa.

Actiunile Antibiotice Iasi (ATB) au crescut ieri cu 0,7%, valoarea tranzactiilor cu titlurile companiei ridicandu-se la 42.000 de euro (150.000 de lei). Consiliul Concurentei a demarat o investigatie pe piata antibioticelor care urmareste sa stabileasca daca exista o posibila incalcare a Legii Concurentei de catre producatorul Antibiotice Iasi si distribuitorii acestuia. Ancheta urmareste existenta unor intelegeri cu privire la pret. Piata antibioticelor este unul dintre cele mai mari segmente ale intregii piete farmaceutice si a atins 260 mil. euro anul trecut. Ancheta a fost declansata in urma unei plangeri, reprezentantii Consiliului nedorind sa precizeze numele persoanei care a facut aceasta sesizare.

Titlurile Alro Slatina (ALR) au pierdut ieri 0,7%, pe fondul unei lichiditati de 51.000 de euro (184.000 de lei). Compania olandeza Vitmetco, proprietarul Alro Slatina, si InterAgro au format un joint-venture in vederea construirii unei termocentrale pe carbune cu o capacitate de peste 1.000 MW. Noua societate, denumita TM Power SA, la care Alro detine o participatie de 50%, se va ocupa de realizarea termocentralei care urmeaza sa fie amplasata in apropierea orasului Turnu Magurele, la 90 km de Slatina, pe platforma detinuta de InterAgro. Potrivit datelor din sector, pentru realizarea unei termocentrale de asemenea capacitate este nevoie de investitii de peste 1,2 mld. dolari (740 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO