• Leu / EUR4.9005
  • Leu / GBP5.4945
  • Leu / USD4.4823
Burse - Fonduri mutuale

Miliardarul Gautam Adani, al treilea cel mai bogat om din lume, cu o avere de 118 mld. de dolari, este acuzat de un rechin bursier că imperiul lui se bazează pe o uriaşă fraudă. Pe bursă, acţiunile grupului au pierdut 10,8 mld. dolari în câteva minute, după ce Hindenburg Research a dezvăluit că a pariat miliarde de dolari pe prăbuşirea acţiunilor

Miliardarul Gautam Adani, al treilea cel mai bogat om din lume, cu o avere de 118 mld. de dolari, este acuzat de un rechin bursier că imperiul lui se bazează pe o uriaşă fraudă. Pe bursă, acţiunile grupului au pierdut 10,8 mld. dolari în câteva minute, după ce Hindenburg Research a dezvăluit că a pariat miliarde de dolari pe prăbuşirea acţiunilor

Autor: Liviu Popescu

25.01.2023, 13:18 20064

Acţiunile companiilor listate la bursă legate de grupul indian Adani Group au pierdut 9,4 miliarde de dolari din valoare după ce vânzătorul de acţiuni în lipsă (short seller –n.red) Hindenburg Research a publicat un raport care vizează conglomeratul controlat de magnatul miliardar Gautam Adani.

Acţiunile a şapte companii listate ale grupului Adani au scăzut în medie cu 4,6% la tranzacţiile de după-amiază la Mumbai, iar cele ale companiei emblematice Adani Enterprises au scăzut cu până la 3,7%, ceea ce a dus pierderea combinată a capitalizării de piaţă a acţiunilor grupului Adani la aproximativ 10,8 miliarde de dolari, scrie publicaţia Financial Times.

Hindenburg şi-a anunţat miercuri, înainte de deschiderea pieţei indiene, poziţia de short seller pe care o deţine la companiile din grupul Adani Group şi l-a acuzat pe miliardarul Gautam Adani că s-a angajat într-o manipulare "neruşinată" a acţiunilor şi într-o fraudă contabilă, notează CNBC.

"După cercetări extinse, am luat o poziţie scurtă la companiile Adani Group prin intermediul unor obligaţiuni tranzacţionate în SUA şi instrumente derivate care nu sunt tranzacţionate în India", a anunţat Hindenburg într-un lung raport publicat pe site-ul său.

"Astăzi dezvăluim concluziile investigaţiei noastre de 2 ani, prezentând dovezi că conglomeratul indian Adani Group, în valoare de 17,8 trilioane de INR (218 miliarde de dolari americani), s-a angajat într-o schemă neruşinată de manipulare a acţiunilor şi de fraudă contabilă pe parcursul a zeci de ani", a precizat Hindenburg în raportul său.

Adani, a cărui avere netă de aproximativ 118 miliarde de dolari îl clasează drept cea mai bogată persoană din Asia, potrivit Bloomberg, avansează cu o strângere de fonduri pentru a alimenta expansiunea rapidă a întreprinderilor sale industriale şi de combustibili fosili existente, precum şi a afacerilor din domeniul energiei verzi.

Dar în raportul de short selling, Hindenburg susţine că Adani Group s-a implicat în manipularea preţului acţiunilor şi în fraude contabile de-a lungul deceniilor şi prezintă o listă de 88 de întrebări legate de aceste acuzaţii, la care "sperăm că Adani Group va fi încântat să răspundă".

Jugeshinder Singh, directorul financiar al Adani Group, a declarat că conglomeratul a fost "şocat" de raportul Hindenburg, descriindu-l ca fiind "o combinaţie maliţioasă de dezinformare selectivă şi acuzaţii vechi, nefondate şi discreditate", notează FT.

Singh a declarat că momentul în care a fost publicat raportul, cu câteva zile înainte de o ofertă de acţiuni de către Adani Enterprises, a fost menit să "submineze reputaţia grupului Adani" şi să afecteze cererea pentru viitoarea ofertă. El a adăugat că grupul "a respectat întotdeauna toate legile".

Raportul Hindenburg afirmă:  "chiar dacă ignoraţi concluziile investigaţiei noastre.... principalele companii listate şi ale grupului Adani au o depreciere de 85% din punct de vedere pur fundamental, din cauza evaluărilor foarte mari".

Hindenburg a susţinut că Securities and Exchange Board of India a fost inexistentă în ceea ce priveşte investigarea fondurilor offshore ale Adani, precum şi în ceea ce priveşte aplicarea reglementărilor care ar fi putut supune companiile Adani la retragerea de la tranzacţionare. SEBI nu a răspuns imediat solicitării CNBC de a face comentarii.

De când a devenit miliardar în 2008, Adani este acum unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume, cu o avere de 119 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index.

În august, compania a încercat să obţină o preluare ostilă a grupului media indian NDTV, care, într-un document depus, a declarat că mişcarea a fost "efectuată fără niciun consimţământ" din partea fondatorilor săi.​

 
Urmează ZF Power Summit 2023
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9005
Diferență: -0,0388
Ieri: 4.9024
Azi: 4.4823
Diferență: 0,4279
Ieri: 4.4632
Azi: 5.4945
Diferență: -0,0382
Ieri: 5.4966
Azi: 4.9076
Diferență: 0,102
Ieri: 4.9026