Burse - Fonduri mutuale

Misterul Rompetrol: cum rezista cu pierderi de 200 mil. € in 4 ani

09.08.2009, 18:20 31

Compania petroliera Rompetrol Rafinare (RRC) a raportat pentru primele sase luni ale acestui an la nivel consolidat pierderi de peste 260 mil. lei (61,9 mil. euro), cel mai afectat sector din cadrul grupului fiind activitatea de rafinare, desfasurata la rafinariile Petromidia din Constanta si Vega din Ploiesti.

2005 a fost ultimul an in care compania a inregistrat profit, de atunci si pana in prezent pierderile Rompetrol depasind 825 mil. lei (235 mil. euro la un curs mediu anual de 3,5 lei/euro). In toata aceasta perioada, actionarii nu au adus niciodata in discutie o eventuala majorare de capital.

In conditiile in care vanzarile companiei s-au redus aproape la jumatate de la inceputul anului si pana in prezent, la 1,1 mld. dolari (0,82 mld. euro), iar pretul petrolului se incadreaza pe un trend ascendent, fapt care ar duce la diminuarea marjelor de profit din exploatare, pentru sfarsitul anului pierderile Rompetrol Rafinare s-ar putea accentua. "Rompetrol este o companie care surprinde prin pierderile pe care le are, dar care in acelasi timp isi permite sa aiba o prezenta semnificativa in toate domeniile. Fundamental, daca ne uitam la cifre, compania arata ca in pragul falimentului, avand foarte putine motive de crestere pe Bursa. Pe de alta parte, miza economica si cea geopolitica sunt extrem de mari, fapt care compenseaza. De asemenea marketingul companiei este unul foarte bun, care mentine interesul investitorilor pentru aceasta companie", a explicat Mihai Chisu, broker in cadrul societatii de intermediere IFB Finwest.

De la inceputul anului si pana in prezent, actiunile Rompetrol Rafinare au inregistrat o apreciere de peste 170%, marcand astfel a treia cea mai buna evolutie dintre toti emitentii prezenti pe piata locala de capital.

In toata aceasta perioada, capitalizarea companiei a crescut cu aproximativ 160 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO