Burse - Fonduri mutuale

Molnar, IFB Finwest: Ieri am avut parte doar de un rebound

22.07.2008, 19:41 23

Bursa a inregistrat ieri a treia sedinta consecutiva de cresteri, principalii indici ai pietei cunoscand o apreciere usoara dupa pierderile din ultimele luni.
Indicele general al pietei, BET-C, a inchis sedinta de ieri in crestere cu 1,47%, mentinand astfel ritmul inregistrat la deschiderea sedintei, atunci cand acesta s-a apreciat cu 0,26%. BET, indicele celor mai lichide companii din piata, a crescut si el ieri cu 1,69%, in vreme ce indicele de ansamblu al societatilor de investitii financiare, BET-FI, s-a apreciat cu 0,73%, mentinand astfel avansul de 1,1% de la deschiderea sedintei de tranzactionare.
"Ieri am avut parte de un nou rebound care pana la urma nu depinde de noi, ci de pietele internationale. Acesta poate sa tina cateva saptamani sau o luna sau la fel de bine poate sa se intoarca brusc si sa avem noi pierderi puternice", spune Octavian Molnar, directorul general adjunct al societatii de brokeraj IFB Finwest.
Pietele internationale continua perioada buna prin care trec, principalele burse din Europa inregistrand ieri cresteri. Astfel, indicele francez CAC-40 se aprecia inainte de inchiderea sedintei de ieri cu 1,3%, indicele german DAX cu 1,4%, in vreme ce indicele FTSE 100 din Marea Britanie crestea cu 1%. In Statele Unite, sedinta de tranzactionare de vineri a adus pentru indicele Dow Jones Industrial Average (DJIE) o crestere de 0,4%. "Nu exista un motiv clar pentru scaderile de la noi. Retragerile de numerar din piata de pana acum au dus la alte retrageri, ajungandu-se astfel in situatia de fata. Suntem inca o piata emergenta, cu probleme mai mari decat vecinii nostri, de exemplu, si suntem mai expusi la riscuri decat acestia. Noi suntem cu cativa ani in urma lor la nivel economic si de sisteme economice", spune Molnar.
Bursa a inregistrat ieri tranzactii cu actiuni in valoare de 20,1 milioane de euro (43,3 milioane de lei), fiind in continuare destul de scazuta, in vreme ce piata RASDAQ a atras investitii de circa 1 milion de euro (3,7 milioane de lei).
Cea mai mare lichiditate din piata a fost atinsa ieri de titlurile Banca Transilvania (TLV), in valoare de 1,3 milioane de euro (4,7 milioane de lei), al doilea rulaj fiind inregistrat de titlurile Petrom (SNP), valoarea tranzactiilor fiind de circa 0,7 milioane de euro (2,3 milioane de lei).
Ieri au avut loc in piata si doua tranzactii de tipul DEALS cu actiunile Dafora Medias (DAFR) si Petrom (SNP). Tranzactia cu titlurile Dafora s-a ridicat la 550.000 de euro (circa 2 milioane de lei), pretul de transfer fiind de 0,23 lei/actiune, cu aproape 10,9% sub nivelul de referinta, de 0,258 lei/actiune. DEALS-ul de pe Petrom s-a realizat la un pret de 0,409 lei/actiune, cu 1,7% sub nivelul de referinta, valoarea tranzactiei fiind de 230.000 de euro (0,8 milioane de lei).
Titlurile Erste Bank (EBS) au inregistrat ieri cea mai importanta crestere din piata, de 6,5%, urmata de avansul atins de titlurile Biofarm Bucuresti (BIO), de 4,5%
"Este posibil ca masurile luate pana acum de BNR sa confirme prin octombrie - noiembrie, sa duca la o scadere a presiunii inflationiste, insa o crestere salariala, cum este cea propusa de guvern, ar putea dauna acestor masuri. In conditiile in care dobanzile vor ramane ridicate, se va prefera o investitie la o rata de dobanda fara risc decat o intrare pe piata de capital. Pentru ca piata sa se schime din bear in bull trebuie facuti mai multi pasi, primul fiind o scadere a ratelor de dobanda", considera Molnar.
El este de parere ca cel mai bine ar fi ca un investitor sa considere pozitii short in momentul de fata, chiar daca analizele fundamentale spun ca pretul actiunilor este cu mult sub ceea ce ar trebui sa fie.
Ieri pretul petrolului a crescut cu peste doi dolari pe baril, depasind 131 de dolari, dupa ce acesta a inchis saptamana trecuta in scadere cu 13%, pana in jurul nivelului de 129 de dolari pe baril, cu aproximativ 18 dolari sub cotatia record atinsa la finele saptamanii precedente, pe fondul relaxarii tensiunilor dintre Iran si Occident, cumulata cu temerile privind declinul cererii in SUA. Declinul pretului petrolului de saptamana trecuta a fost cel mai mare inregistrat din 1983 la bursa din New York, ca valoare, si cel mai mare in termeni procentuali incepand din 2004.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO