Burse - Fonduri mutuale

Muresian, Intercapital: Piata a spart pragul de sus, dar lipseste entuziasmul

Muresian, Intercapital: Piata a spart pragul de sus, dar lipseste entuziasmul
04.06.2009, 18:38 27

Bursa a inchis sedinta de ieri in crestere modesta, cu un avans de doar 0,7% pe indicele BET, cea mai mare apreciere fiind inregistrata insa in sectorul energetic, indicele de profil BET-NG consemnand o urcare de 1,1%.

Traderii sunt de parere ca piata isi va pastra evolutia modesta pe toata durata verii, fara aprecieri semnificative la nivelul indicatorilor, cresterile puternice fiind posibile doar punctual, pe fondul unor corelatii cu pietele externe.
In lipsa unor stiri pozitive care sa amplifice entuziasmul din piata, acestia cred ca piata va evolua in jurul pragurilor de rezistenta, in cazul societatilor financiare acesta fiind apreciat la 10.000 si 15.000 de puncte.
"In ultimele doua saptamani Bursa a spart nivelul de rezistenta, insa entuziasmul si-a pierdut din forta si exista riscul sa vedem o corectie si sub acest nivel. Deocamdata piata da semne ca se consolideaza in jurul pragului suport de 15.000 de puncte pe BET-FI. In urmatoarele zile insa sunt posibile aprecieri in piata, pe fondul unor speculatii pe titlurile societatilor financiare. Acest lucru va duce la amplificarea volatilitatii in piata, fapt ce va duce la cresterea incertitudinii", a declarat Mihai Muresian, trader in cadrul societatii de brokeraj Intercapital Invest.
La categoria societatilor financiare, indicele de profil BET-FI a inregistrat o crestere de aproape 0,5%, apreciere sustinuta in principal de evolutia titlurilor SIF Oltenia (SIF5), care au urcat cu 1,1%.
In top au urcat actiunile SIF Transilvania (SIF3), cu o apreciere de 0,9%, in vreme ce restul titlurilor au inchis in stationare.
In stationare au inchis si titlurile BRD si Banca Transilvania (TLV), la nivelul de 8,2 lei/actiune si respectiv 1,14 lei/titlu.
"Nu cred ca pe perioada verii vom vedea evolutii sustinute ale pietei, ci doar aprecieri punctuale pe fondul unor stiri pozitive externe. Principalul factor de influenta al pietei locale ramane evolutia burselor externe, iar orice stire care vine de afara este imediat speculata prin tranzactiile pe SIF-uri, pentru ca sunt cele mai volatile din piata", a adaugat Muresian.
Principalele piete europene consemnau ieri spre inchidere evolutii asemanatoare cu piata de la Bucuresti, cel mai mare avans fiind inregistrat de indicele francez CAC 40, care urca cu 0,6%. De asemenea, indicele german DAX evolua in urcare, cu un avans de 0,4%, in timp ce indicatorul britanic FTSE 100 evolua negativ, cu o corectie de 0,1%.
In sectorul energetic, evolutia indicelui de profil a fost sustinuta de aprecierea inregistrata de titlurile Rompetrol Rafinare (RRC), care au urcat cu aproape 7%, in timp ce actiunile Petrom (SNP) au inchis in scadere, cu o corectie de 0,4% fata de referinta.
Societatile de utilitati, Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN) au inregistrat evolutii negative, inchizand la pretul de 12,6 lei/actiune si respectiv 161,7 lei/ actiune.
Companiile Dafora (DAFR) si Broker (BRK) au inregistrat printre cele mai mari scaderi din sedinta de ieri, de 3,6% si respectiv 3,4%.
Rulajul pietei s-a ridicat ieri la putin peste 5 mil. euro, in scadere fata de cel inregistrat la inceputul saptamanii, pe un volum de tranzactionare de 80 de milioane de titluri.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO